Op de bres voor de bieb op Sint Maarten

Sint Maarten ligt in puin na de orkaan en de vele zware regenbuien. Ook de bibliotheek, Philipsburg Jubilee Library (PJL) is zwaar getroffen en bovendien geplunderd. Petra Ploeg van Research Support was van januari 2010 tot augustus 2011 bibliothecaris van de openbare bibliotheek op St. Eustatius. Eén van de andere bovenwindse eilanden. Zij kent de bibliotheek van Sint Maarten goed en zet zich in voor een bibliobus en eventuele herbouw.

Samen met twee andere bibliothecarissen mobiliseerde Petra de beroepsorganisaties voor zowel de openbare als de wetenschappelijke bibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek. Ze praten 29 september verder. De bereidheid in de wereld van bibliotheken is hartverwarmend, zegt Petra. 

Waarom zet Petra zichzelf zo in? “Ik ben samen met mijn man naar de Antillen gegaan. Hij is werkzaam in de psychiatrie en verslavingszorg, en is geboren op St. Eustatius. We hebben veel familie en vrienden op St. Maarten en St. Eustatius. De laatste weken zijn we druk geweest om te proberen contact te krijgen met familie en ze van informatie te voorzien. Soms zorgt dat voor rare situaties: na een week is het een familielid bijvoorbeeld gelukt om online te komen en vertelt dan helemaal onder de indruk wat er is gebeurd, niet realiserend dat wij misschien wel al meer hebben gezien dan zij via foto’s en video’s.”

“Er gold een 24/7 avondklok (nu grotendeels opgeheven),” zegt Petra, “dus mensen mochten de wijk niet uit. Er was geen stroom, tv, telefoon, internet, wel een lokaal radiostation. Ik gaf dan bijvoorbeeld locaties van waterdistributiepunten door, opgevist van een Facebook-hulpgroep of Twitter-account van de marine. De mensen op het eiland hadden die informatie niet en de voorraad voedsel en water was zo goed als op. Ik was daarin niet alleen, mensen uit US, Canada, Nederland deden hetzelfde voor hun familie en vrienden. Ik heb vele ‘vreemden’ geholpen aan informatie en zij mij. Heel bijzonder allemaal. Ook bizar.”

“Er was geen stroom, tv, telefoon, internet, wel een lokaal radiostation”

Afgelopen zaterdag hoorde Petra dat het gebouw van de bibliotheek op Sint Maarten total loss is verklaard. De directeur van de bibliotheek, Monique Alberts, zit niet bij de pakken neer en wil om te beginnen met een kleine bibliobus langs de shelters gaan om een boekprogramma voor kinderen te doen. Blijkbaar bestaat er een speciaal programma ontwikkeld in Haïti voor kinderen in traumasituaties.

Petra Ploeg wil zich graag inzetten voor dit initiatief. “Natuurlijk is water, voedsel en dekzeilen van eerste belang. Maar voor de bibliotheek zijn we zijn bezig om te kijken of we met RebuildSXM  een overeenkomst kunnen sluiten dat zij ‘allocated donaties’ voor ons ontvangen die bestemd zijn voor de bibliotheek. We hebben zelf namelijk (nog) geen bankrekening. RebuildSXM was in het nieuws de afgelopen dagen, het is een groep jonge mensen uit Tilburg en Eindhoven afkomstig van St. Maarten zelf, ze zijn heel goed bezig. Maar donaties aan het Rode Kruis zijn ook goed, daar hebben we ook al contact mee”.

Enkele beelden van de bibliotheek:

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.