Laptops in colleges verslechteren studieresultaten: verbieden dan maar?

Laptops in colleges verslechteren studieresultaten: verbieden dan maar?

Maak jij aantekeningen op je laptop tijdens colleges? Dan steek je minder op dan je schrijvende studiegenoten.

Het gebruik van laptops in collegezalen leidt tot slechtere opname van de lesstof en lagere cijfers, meldt Nieuwsuur op basis van verschillende wetenschappelijke studies. Niet alleen zorgen laptops voor afleiding, ook wordt informatie minder goed opgenomen.

“De huidige generatie studenten kan zo snel typen dat ze wat gezegd wordt bijna letterlijk overnemen”, stelt Paul Kirschner, hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. “Studenten denken misschien dat letterlijk overschrijven beter is dan in eigen woorden, maar het tegenovergestelde is waar. Zo gaat informatie het ene oor in en weer tien vingers uit. Je hersenen verwerken het niet.”

Leren studeren: taak van de docent?

Vorig jaar schreef Univers dat er een serieuze ‘anti-laptop-beweging’ op gang kwam bij universitaire docenten. De aan Tilburg University verbonden hoogleraar Juliëtte Schaafsma duldt geen laptops en mobiele telefoons meer tijdens haar colleges: “Studenten raken afgeleid. Ze zijn met van alles bezig behalve met college. Maar het leidt ook andere mensen af.” In Leiden legde hoogleraar Yra van Dijk een soortgelijk verbod op:

Wie is verantwoordelijk?

In Nieuwsuur stellen Yra van Dijk en Mirjam van de Baar – vice-decaan van de Leidse letterenfaculteit – dat studenten en docenten vaak niet op de hoogte zijn van de invloed die laptopgebruik kan hebben op studieprestaties. Van Dijk: “Docenten zijn verantwoordelijk voor het leren studeren. Studenten kunnen een heleboel, maar het bijbrengen van concentratie, een academische discipline, is onze verantwoordelijkheid.”

Jeroen Janssen, onderwijsdeskundige aan de Universiteit Utrecht, ziet geen noodzaak om laptops uit colleges te weren: “Ik heb hier volwassenen in de collegezaal zitten, en zij moeten zelf hun beslissingen nemen. En wie besluit niet op te letten tijdens zijn hoorcollege? Dat is hun eigen verlies.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.