Pluralis Scientificus

“Met dit onderzoek hopen wij op deze vragen antwoord te geven.” Typte ik dapper in de inleiding van mijn bachelorscriptie. Best een aparte zin, aangezien ik eigenlijk als enige geïnteresseerd ben in de betreffende vragen en er buiten mijn (zeer behulpzame!) scriptiebegeleider weinig ‘wij’ aan te pas komt. Ondanks dat is het binnen mijn scriptie best een gezellig gebeuren. Alsof er een groepje wetenschappers samen zit te brainstormen en ideeën zit de bedenken voor een supertof onderzoek, in plaats van dat een gestreste studente huilend aan haar laptop zit omdat het artikel dat ze wil lezen 37 pagina’s lang blijkt te zijn.

Helaas kwam ik gisteren tot de ontdekking dat het blijkbaar eigenlijk niet meer gebruikelijk is om ‘wij’ te gebruiken als je de enige auteur bent van een artikel. In plaats daarvan moet je jezelf blijkbaar in moeilijke bochten van passieve constructies wringen, of gewoon dapper de verantwoordelijkheid nemen en “ik” gebruiken. Toch jammer. Naar jezelf mogen verwijzen met ‘wij’ heeft namelijk een paar grappige neveneffecten.

Het eerste prettige effect is dat ‘wij’ een denkbeeldige partner suggereert in het schrijven van je onderzoeksverslag. Dit is leuk, want deze denkbeeldige partner die je hebt gesuggereerd, kun je tijdens het opscheppen over je onderzoek vervolgens de schuld geven van domme fouten in je experimentele opzet. Tegen de tijd dat je gespreksgenoot dan erachter komt dat er bij dit werk helemaal geen tweede auteur bij betrokken was, heb je je al snel uit de voeten gemaakt. Daarnaast kun je door ‘wij’ te typen jezelf voorhouden dat je een lotgenoot hebt,  en je niet alleen bent in deze harde wereld. Dat die lotgenoot niet bestaat, doet er dan vervolgens niet meer toe.

De laatste en belangrijkste reden waarom ‘wij’ schrijven veel toffer is dan ‘ik’, is echter dat je dan heel even net kunt doen alsof je koningin Máxima bent die het volk inlicht over heur nieuwe majesteitelijke inzichtelijkheden.

En dat vinden wij dan weer gewoon leuk.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.