‘In de Hekken’ met voetbalfan David Schulpen

De authentieke voetbalsfeer verdwijnt steeds meer, vindt Tilburg University student David Schulpen. De reden? Overdreven veiligheidsmaatregelen en commercialisering van het voetbal. David is niet zomaar een man met een mening over voetbal, hij schrijft mee op In de Hekken, een site waarvan de facebookpagina meer dan 26.000 likes heeft. Het idee achter de pagina is dat het vroeger veel leuker was voor de voetbalsupporter.

We spreken hem over de huidige stand van zaken en zijn liefde voor Fortuna Sittard. David Schulpen is geboren en getogen in Sittard en heeft de laatste zeven jaar bijna geen wedstrijd van zijn cluppie gemist. Die liefde voor Fortuna Sittard is groot: voor belangrijke wedstrijden kan hij van de zenuwen niet slapen. Als ze vervolgens verliezen is hij daar het hele weekend goed ziek van. “Maar laatst wonnen we een uitwedstrijd met 0-6. De grootste uitoverwinning ooit. Dan zie je mij de hele week stralen,” lacht hij.

Meer dan een hobby

Het voetballen zelf heeft David altijd als hobby gezien, het aanmoedigen van Fortuna is veel meer dan dat. “Ik hou gewoon van alles om de wedstrijd heen. De mensen, het sfeertje. De reis naar de uitwedstrijd toe is vaak nog leuker dan de wedstrijd zelf. Daarbovenop speelt geld in de Jupiler League (tweede niveau van Nederland, waar Fortuna in uitkomt) nog niet zo’n prominente rol. Het heeft wat amateuristisch, wat de charme van het voetbal alleen maar ten goede komt. Neem Dordrecht uit: dat stadion is net een bouwval. Maar dat maakt de beleving alleen maar groter.”

Een moment dat David nooit zal vergeten is Jong Utrecht uit. “Een wedstrijd op een maandagavond. Wij waren al de hele dag in Utrecht en hebben daar bier gedronken met supporters van de tegenpartij. Daarna gingen we naar de wedstrijd. Zo hoort het te zijn. Gemoedelijk, en beleving om de wedstrijd heen.”

Voetbal verandert

De overdreven veiligheidsmaatregelen die nu in Nederland getroffen worden rondom voetbalwedstrijden irriteren David dan ook. Hij noemt als voorbeeld de wedstrijd Helmond Sport – Go Ahead Eagles. “Een opa nam zijn kleinzoon voor het eerst mee naar een wedstrijd van Helmond Sport. Bij het bestellen van de kaartjes moest hij zijn woonplaats invullen. Zijn kaartjes werden toen geblokkeerd, omdat hij meer dan 25 kilometer buiten Helmond woonde. Hij wordt dan gezien als supporter van de tegenstander die toch bij het thuispubliek wil zitten. Dat mag niet. Ze zijn vervolgens toch gegaan, en in de rust het stadion uitgezet. Dat gaat toch veel te ver?”

Deze maatregelen zorgen ook dat de sfeer om de wedstrijden heen wordt belemmerd. Dat maakte David mee toen hij naar Jong Ajax uit ging. De supporters van Fortuna werden verplicht in een supportersbus richting Amsterdam af te reizen. De mogelijkheid om er een dagje Amsterdam van te maken was er niet. “En dat is juist het leuke van zo’n wedstrijd. Toen we in het stadion aankwamen–we waren met een man of veertig–stond er ook 12 man van de mobiele eenheid. Voor de ‘veiligheid’. Het is overbodig, mensen ergeren zich eraan en je wordt erg onvriendelijk ontvangen. Ik denk dat het zelfs een averechts effect teweegbrengt: voor de pot begint, zijn de mensen al zwaar geïrriteerd.”

David erkent wel dat we ook niet moeten doen alsof beveiliging niet nodig is. Niet alle voetbalsupporters zijn immers lieverdjes. Maar het is een kleine groep die het verpest voor de rest. “Het is jammer dat er in Nederland zo hysterisch wordt gedaan nu. Bij iedere willekeurige pot worden overbodige veiligheidsmaatregelen genomen. Dat gaan ten koste van de sfeer, en het kost veel geld.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.