Algoritme voorspelt of student psychische problemen krijgt

Algoritme voorspelt of student psychische problemen krijgt

Eerstejaars studenten in Leuven krijgen een e-mail, als een algoritme denkt dat ze een psychische stoornis gaan ontwikkelen.

Studenten bevinden zich in een kwetsbare levensfase, waardoor ze een grote kans hebben een psychische stoornis te ontwikkelen. Vaak duurt het lange tijd voordat er hulp wordt gezocht, schrijft De Standaard. Onderzoekers van de KU Leuven willen niet wachten tot een student hulp zoekt, maar willen actief studenten in kaart brengen die risico lopen. 

De onderzoekers hebben een algoritme ontwikkeld dat op basis van vragenlijsten voorspelt hoe groot het risico is dat eerstejaars studenten binnen één of twee jaar een stoornis ontwikkelen zoals een depressie, alcoholverslaving of suïcidale episode. Eerstejaars in Leuven die meer dan 90 procent risico blijken te lopen op een psychische aandoening krijgen een e-mail met informatie over waar ze hulp kunnen vinden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.