Bitcoin is gebakken lucht

Heeft onze topeconoom Sylvester Eijffinger een portemonnee vol met Bitcoins? Zou hij aanbevelen om de studielening direct om te zetten in klinkende digitale munt?

 1. Een paar jaar geleden gaf niemand er een stuiver voor en nu is één Bitcoin al meer dan 5000 dollar waard. Gezien uw inzicht in de economie, heeft u vast een digitale beurs vol Bitcoins achter de hand.

“O nee hoor, zeker niet, en ik zal daar ook nooit mijn geld aan uitgeven. Ik ben sceptisch. Wel geloof ik in het belang van de achterliggende technologie van Bitcoin, de zogenaamde blockchain. Dat laatste is razend interessant en ik begeleid ook een promovendus die daar een proefschrift over schrijft.”

 2. Wat is dat eigenlijk, de blockchain?

“Het is onderdeel van de FinTech, de digitale tak van het bankieren die zeer sterk in opkomst is. Bij de blockchain gaat het om algoritmes die financiële transacties koppelen, automatiseren en zodoende een meer efficiënt betalingsverkeer mogelijk maken. Het is vooral interessant voor het ingewikkelde betalingsverkeer tussen banken, waarbij allerlei bedragen over en weer worden overgemaakt. Blockchain gaat met veel minder handelingen gepaard en dat scheelt tijd en geld.”

 3. Bitcoin is ook een manier om digitaal handel te drijven. Maar dat is een heel ander verhaal?

“Zeker. Bitcoin suggereert dat het om een munt gaat, maar het is hooguit een pseudo-munt. Een echte munt moet allereerst kunnen dienen als een ruil- en rekenmiddel en moet dus een relatief stabiele waarde vertolken. Ook moet het je vermogen kunnen vertolken. De waarde van de Bitcoin is veel te grillig, te volatiel om deze functies te kunnen overnemen. Er is bovendien geen autoriteit zoals een centrale bank die de waarde garandeert. De waarde ervan is dus gebaseerd op gebakken lucht.”

 4. Waarom investeren mensen er dan toch zo fanatiek in?

“Op zich is dat niet vreemd en het is op dit moment zelfs rationeel te noemen. Er wordt flink op gespeculeerd en dat maakt dat de zeepbel groeit. Wanneer je er op tijd in stapt en ze op tijd weer verkoopt, kan je er grote winst mee maken. Maar het blijft speculeren en gokken. Ik sluit ook niet uit dat het een interessant betaalmiddel is voor het criminele circuit. Er is geen controle, terwijl in het normale betalingsverkeer alle grotere overboekingen naar het buitenland worden gecontroleerd door de bank en de belastingdienst.”

 5. Op de middelbare school leerde ik dat iets waarde krijgt vanwege z’n schaarste. Is dat niet vreemd, dat de Bitcoin zoveel waard is, terwijl een digitale munt in principe oneindig kan worden bijgemaakt?

“De kenners en de mensen die Bitcoins ‘minen’, delven, zeggen dat het toch wel eindig is. Het algoritme zou een zekere eindigheid kennen en er zit dus een plafond aan hoeveel Bitcoin er kan zijn in de toekomst. Maar waar ligt de grens dan? Het valt niet te controleren en ook daarom geloof ik er niet in. Wie investeert in Bitcoin, neemt een enorm risico!”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.