Jet

Er zijn weinig ministers van onderwijs die de universiteiten en hogescholen zo op hun kop wisten te zetten als Jet Bussemaker. Dat begon al bij haar aantreden: als kersvers aangetreden rector van de HvA zei ze destijds on-record dat ze geen minister zou worden. Nog geen maand later stond ze op het bordes met de koningin.

En dat was maar het begin. Het duurde niet lang voordat Bussemaker zichzelf volledig verloor in het verhaal van haar coalitiepartner VVD. De basisbeurs werd ingeruild voor een leenstelsel – een maatregel die desastreus bleek te zijn voor jongeren met wat minder sociaal kapitaal. Bussemaker zette eigenhandig zowat de hele emancipatoire functie van het hoger onderwijs overboord. En kom niet aan met dat het raar is dat een miljonairszoon gratis geld van de overheid krijgt. Stel voor de grap eens voor dat de zorgpremie inkomensafhankelijk wordt of miljonairs geen AOW meer krijgen en het land staat op zijn kop.

Maar het bleef niet bij het leenstelsel: Bussemaker weigerde de wet te handhaven wanneer universiteiten verengelsten (precies zoals de VVD wilde), ze week af van de partijlijn als het gaat om de invloed van studenten en docenten op de universiteit (precies zoals de VVD wilde) en liet steeds meer opleidingen selecteren aan de poort (inderdaad, precies zoals de VVD wilde). Bussemaker bleef al die tijd denken als onderwijsbestuurder, in plaats van als minister vóór onderwijs.

Ik hoop dat de nieuwe minister, D66’er Ingrid van Engelshoven, het anders gaat doen. Denk eens wat vaker aan die honderdduizenden studenten en docenten en wat minder aan dat handjevol bestuurders, zou ik haar willen meegeven. Dan zijn we al op de goede weg.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.