Rauchen verboten!

Roken. Als een biefstuk die als schoenzool is gebakken, of een doodgeslagen biertje.

Het is het nét niet. Ik bedoel: je gaat eerder dood, je wordt er nóg lelijker van, je kans op een mooie carrière wordt minder, menig potentiële date knapt erop af (lik maar eens een asbak uit) en het kost nog geld ook. Redenen genoeg om er mee te stoppen. Of er überhaupt niet aan te beginnen.

En het grappige is: iedereen weet dit, ook de rokers. “Maar we leven in een vrij land en ik mag zelf weten wat ik doe.” Prima, mij een zorg als je eerder dood wilt, maar niet zeuren als dat gebeurt middels een ernstige, pijnlijke ziekte, en dan ook de gezondheidszorg niet overbelasten. Oh, en dat argument dat je de staatskas spekt? Alsjeblieft, doneer dan gewoon dat accijnsbedrag rechtstreeks.

Nee, roken en zo jezelf verminken is prima, als de niet-roker er maar geen last van heeft. En dat hadden ze wel. De universiteit met haar maatschappelijke functie moet daarom roken en rookoverlast aanpakken. Met hand en tand. En als het nodig is met vlakke hand (of vuist), recht in het gezicht van de roker. Tijd voor een nieuw rookbeleid! Niet meer roken bij de hoofdingangen van gebouwen en binnen de rode lijntjes, maar alleen nog in weggestopte hoekjes waar niemand je ziet.

Fijn tegen de rookoverlast, maar ik had liever mooie, doorzichtige hokjes op de centrale pleinen van de universiteit gehad. Met een paal, een gek en een joker om voor te gaan staan als roker. En dat de niet-rokers dan waterballonnen krijgen om de sigaretten uit te gooien. Helaas, mijn voorstel kwam er niet doorheen.

Maar er is dus een nieuw rookbeleid en rokers mogen hieraan gehouden worden. En dat hoeven niet alleen de helden van de beveiliging te doen, ook jij als student of medewerker mag dat. Maar let op: voordat je ze met vlakke hand weg mept uit de rookvrije zone, eerst boos kijken, netjes aanspreken en de peuk uittrappen.

Oké, en een kusje toe, als het maar geen tongzoen wordt. Lik dan maar gewoon een asbak uit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.