PechaKucha Night: een absurdistische avond

Twintig slides. Twintig secondes. Acht creatievelingen. Een avond waar dichters, absurde kunstenaars, schrijvers en sociaal betrokken mensen hun kunstwerken en projecten kort maar krachtig delen met het publiek. Hoe was het?

PechaKucha 20×20 begon in 2003 als een evenement in Tokio en wordt nu gehouden in meer dan 1000 steden wereldwijd. Sinds begin dit jaar mag ook Tilburg zich gelukkig prijzen. Deze week vond de zesde avond plaats in Theater De Nieuwe Vorst.

Alle originele ideeën en initiatieven zijn welkom bij de PechaKucha avond. Van awareness creëren voor de LGBT+ gemeenschap in Tilburg door de LGBT+ studentenvereniging Vitruvian tot aan onzinnige dilemma’s van Dilemma op Dinsdag (‘Je hebt een kalkoenlel of je mag jezelf alleen wassen met knakworstensap’, wat heeft je voorkeur?). De Turnhoutste stadsdichter en schrijver Wim Paeshuyse was het hoogtepunt als het gaat om het belang van de absurditeit. Met een overvloed aan zelfspot en droge humor wist hij er een kunst van te maken om zijn op het eerste gezicht vreemde initiatieven van de afgelopen tien jaar in zes minuten te proppen. Zo presenteerde hij zijn boek Dit is Balen met alle slechte nieuwsberichten over het dorpje Balen in België. En zijn initiatief om een gedicht te schrijven op een bon om vervolgens onder ruitenwissers van auto’s te plaatsen (‘Oh, nee! Een boete! Oh, het is maar een gedicht’). Hij liet op een geniale wijze zien hoe absurditeit verschillende kunstvormen, in dit geval poëzie, nieuw leven kan worden ingeblazen en opnieuw onder de aandacht kan gebracht bij een breder publiek.

Het bleef niet enkel bij luisteren. Na de pauze, wanneer iedereen zijn of haar glas weer aangevuld had bij de bar, werden de bezoekers verrast met een optreden van de Tilburge dansgroep The LucyONES. Zij voerden een prachtige poëtische dans performance op die nog meer verscheidenheid in kunstvormen bracht in het evenement. Of je nou geïnteresseerd bent in kunst, benieuwd bent naar waar creatieve ondernemers zich mee bezig houden, je graag inspiratie op wil doen of simpelweg een avondje wil lachen, dan is de PechaKucha Night in Theater De Nieuwe Vorst misschien wel wat voor jou!

Het volgende PechaKucha evenement vindt plaats op 30 januari 2018. Voor meer informatie, zie het programma van De Nieuwe Vorst.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.