TiU-studenten maken documentaire over armoede

Studenten van Tilburg University hebben een korte documentaire gemaakt over stille armoede in Tilburg. Volgens de studenten beseffen veel mensen niet dat ook in Nederland mensen in armoede leven. Met de documentaire hopen ze bewustzijn te creëren voor dit probleem.

De studenten volgen de opleiding International Business Administration. Voor het vak ‘Philosophy of Science’ kregen ze de opdracht een documentaire over armoede te maken.

Tilburg

In de documentaire vertelt Sjan van Spaendonk uit Tilburg haar persoonlijke verhaal. Zij leeft onder de Nederlandse armoedegrens en is onder andere klant bij de Voedselbank. Haar verhaal wordt aangevuld door ideeën en ervaringen van Lex Teurlings – vrijwilliger bij de Tilburgse Voedselbank – en wethouder Hans Kokke, die zich bezighoudt met armoede in de gemeente Tilburg.

Volgens Martijn Kemmeren, een van de studenten die de documentaire maakte, was de keuze voor stille armoede in Nederland/Tilburg snel gemaakt. “We konden ook kiezen voor iets als ‘kun je leven van één euro 25 per dag. Maar dat vonden we niet zo interessant. We wilden de opdracht aangrijpen om wat dieper op dit onderwerp in te gaan.”

Martijn ziet dat veel mensen op de universiteit in een bubbel leven. “Je komt in aanraking met mensen uit hetzelfde milieu. Een milieu waar armoede vaak niet voorkomt. Ik ken genoeg mensen die bijna niets meekrijgen van wat er daarbuiten speelt. Daarom vond ik dit een nuttig thema. Zodat mensen beseffen dat niet iedereen het gemakkelijk heeft in Nederland. Al moet ik zeggen: onze armoede blijft natuurlijk relatief, in vergelijking met andere landen.”

Uiteindelijk had Martijn samen met zijn groepsgenoten Anne-Lotte Wijne, Eric van Helden, Gijs Wijnands en Sanam Vaswani veel meer materiaal dan nodig voor de opdracht verzameld. De documentaire die nu op YouTube staat is de versie die zij qua inhoud het beste vonden. Voor de opdracht is een kortere versie ingeleverd.

Bekijk de documentaire hier:

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.