Huisbaas verdacht van neerschieten student

Max Dijkstra (24) is een Leidse student en zou zijn neergeschoten door zijn huisbaas. Hij eist nu samen met de Landelijke Studentenvakbond dat gemeenten huisjesmelkers harder mogen aanpakken.

De student kreeg het aan de stok met zijn huisbaas over de huur. Het conflict escaleerde en de student werd in zijn been geschoten. Hij heeft geen bewijs, maar verdenkt zijn huisbaas. Die moet binnenkort voor de rechter verschijnen.

Het verhaal

Dijkstra controleerde begin 2016 zijn huurprijs bij de Huurcommissie. Hij ontdekte per maand 100 tot 150 euro te veel te betalen. Toen hij zijn huisbaas daarmee confronteerde, werd de huisbaas kwaad en zegde de huurovereenkomst op per brief. De student ging daar niet op in en vertelde zijn huisgenoten over de Huurcommissie. De huisbaas kreeg daar lucht van en werd woedend. ‘Kom niet aan mijn vrouw, kinderen of aan mijn geld,’ zou hij gezegd hebben. Diezelfde nacht werd een kogel door het raam van de student geschoten, die zijn been schampte.

Dijkstra deed aangifte. Drie dagen later kreeg hij opnieuw bericht van zijn huisbaas, met het verzoek de woning onmiddellijk te verlaten omdat zijn aanwezigheid een gevaar zou vormen voor de andere huisgenoten. Hij is zo snel mogelijk weggegaan uit het studentenhuis, de huisbaas moet ‘ergens volgend jaar’ voor de rechter verschijnen.

Maatregelen

Dijkstra eist nu, met steun van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), dat er harde maatregelen getroffen worden tegen huisjesmelkers. Op dit moment kan een huurder alleen via de Huurcommissie actie ondernemen tegen de huisbaas. Daarnaast: de enige sanctie die de commissie de huisbaas kan opleggen, is het verlagen van de huur en het te veel betaalde bedrag terugstorten.

De LSVb wil daarom dat gemeenten het recht krijgen om actief in te grijpen. Steekproefsgewijs of met een tip van de Huurcommissie zouden ze kunnen controleren of een huisbaas nog steeds te veel huur vraagt. Als dat het geval is, kan een boete worden uitgedeeld. Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb, zegt dat zij al jaren roepen dat er echte sancties tegen huisjesmelkers moeten bestaan. ‘Zij krijgen nu volledig vrij spel, wat hoge huurprijzen en intimidate van huurders tot gevolg heeft. Het verhaal van Max vormt de druppel, het is tijd voor actie’, zegt hij tegen RTL Nieuws.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.