Rappen, studeren of allebei?

Een onzeker leven als rapper of een zeker leven door te studeren? Mijndert Rodolf (24) koos voor het laatste. Op jonge leeftijd was hij Nederlands grootste hiphoptalent. Totdat hij op zijn twintigste de knoop doorhakte en stopte met rappen. Toch is hij nu de man achter Gaande en de marketeer van de dance in 013. 

Meer dan een miljoen views op Youtube. Mijndert Rodolf wist niet wat hem overkwam in 2008. Op zijn vijftiende deed hij mee aan een spitsessie bij 101 Barz: het bekende YouTube platform van Rotjoch waar veelbelovende rappers nieuwe of niet eerder gebruikte teksten rappen. Door zijn liefde voor hiphop was hij begonnen met het zelf schrijven van teksten.

Voor het optreden bij 101 Barz was Mijndert nog gewoon Mijndert. Daarna ontplofte Youtube en ging het snel. Nederlandse hiphopliefhebbers maakten kennis met ‘Fotosynthese’ (kortweg Foto), zijn artiestennaam. “Mijn populariteit steeg enorm. Na die sessie heb ik veel vette dingen gedaan: album uitgebracht, meer dan 200 shows gegeven, voorprogramma Macklemore en veel radio-optredens.”

Jeugdjaren

De tienerjaren van Mijndert zagen er anders uit dan die van zijn leeftijdsgenoten. Als zijn vrienden op stap gingen, stond hij ergens in een kroeg in Goes op te treden. Of in Amsterdam. In ieder geval was de rapper altijd onderweg. “Maar achteraf had ik dat nooit willen missen.” Dat niet alleen. Mijndert had een behoorlijke entourage om zich heen. Een mannetje of zeven, waaronder zijn oudere broer Rens. “Ik was erg jong, die gasten waren in de twintig en sommigen bijna dertig. Uiteindelijk was ik de baas over deze mensen. Zo voelde het natuurlijk niet, maar wat ik wilde, dat gebeurde wel. Ik denk dat ik gezien mijn leeftijd een vrij volwassen leven leidde.”

Studie

rapper-rodolfMijndert rondde ondanks alle drukte het vwo af en ging aan Tilburg University studeren. Communicatie- en Informatiewetenschappen. Dat betekende niet dat hij stopte met rappen, maar langzaam verschoof de focus van muziek naar studie. “Ik had al vrij snel tijdens mijn rapcarrière zoiets van: dit gaat ‘m niet worden. Het ging goed, ik mocht niet klagen, maar ik had twijfels over de stap naar professioneel muzikant. Toen ging ik studeren en zag dat daar ook een mooi carrièrepad lag. Vooral een zekerder pad. Daar schreef ik een nummer over: Verstand of het hart. Dat omvat nog steeds alles: ‘Verstand of het hart, de stad of het land, de mic in de wilgen of de mic in de hand.’ En zinnetjes als: ‘een zekere toekomst of onzekere raps’. Zo voelde het op dat moment. Ik moest kiezen tussen een universitaire studie afronden en daarmee dus zekerheid pakken, of vol inzetten op rap zonder te weten wat het brengt. Voeg daaraan toe dat ik steeds minder bezig was met teksten schrijven, minder de studio indook om nummers op te nemen en het gewoon drukker kreeg met andere dingen. Dan zeg je op een moment: het is genoeg.”

Mijndert erkent dat de ‘wat-als’-vraag weleens zijn gedachte passeert. “Ik doe nu voor poppodium 013 de promotie voor de show van Kraantje Pappie, Diggie Dex, dat soort gasten. Daar rapte ik vroeger mee. Met Diggie heb ik zelfs een nummer. Wat als ik had doorgezet? Had ik dezelfde levensstijl als zij? Verkocht ik volle zalen? Maar dat is achteraf. Ik haal energie en ambitie uit wat ik nu doe. Achter de schermen en niet meer op het podium, dat wel.”

Discipline

Mijndert lijkt de dingen die hij doet vanuit een ijzeren discipline te benaderen. In zijn tienerjaren brak hij door als rapper en behaalde tegelijkertijd zijn vwo-diploma zonder vertraging. Aan Tilburg University tikte hij binnen drie jaar zijn bachelor binnen en volgde daarna twee masters. Ook weer behaald zonder studievertraging. Hij plakte er nog een stage bij voetbalclub NAC aan vast. “Ik kom mijn afspraken na. Met anderen, maar ook met mezelf. Medestudenten zeiden weleens: ik ga niet leren voor dat tentamen. Ik kan dat niet. Dan word ik onrustig en ga toch leren.”

De zekerheid die het studeren Mijndert gaf, woog zwaarder dan de sprong in het diepe en zien wat hij uit zijn rapcarrière kon halen. “Natuurlijk, ik had na mijn vwo een jaartje alleen muziek kunnen maken. Daar vol voor gaan. Misschien had ik dat moeten doen. Maar ik was er na het vwo heilig van overtuigd dat ik moest studeren. Ik wilde niet rondtrekken in Thailand of een jaar lang in de studio zitten. Het is mijn hoofd niet gepasseerd, dus denk ik dat ik de goede beslissing heb gemaakt. Het studeren heeft me daarnaast ontzettend veel moois gebracht.”

Werk

Nu werkt Mijndert bij Poppodium 013. Hij richt zich op de marketing van het dance- en nachtprogramma. “Ik probeer hier elke week de zaal vol te krijgen. Het grotere plaatje is om dance in 013 een landelijk profiel te geven. Dat doen we onder andere door al onze nachtdingetjes onder 00:13 te scharen. De feel en look van een poppodium verschillen nogal van de nacht. Het is niet zo sexy. Vandaar 00:13.”

Mijndert trekt samen met de programmeur van 013 het land in om bookers te overtuigen hun artiesten bij ze neer te zetten. “Het is een misverstand dat genoeg betalen vanzelf goede dj’s naar je tent brengt. Zo werkt het niet. Het zijn miljoenenbedrijven. Ze kiezen zorgvuldig uit waar ze draaien. Past het qua profiel, productie van de zaal, binnen het marketingbeleid. We proberen dus het vertrouwen van die bookers te winnen. We laten zien dat we feestjes kunnen uitverkopen. De grote zaal vol krijgen. En uiteindelijk komt er dan ook een stukje gunnen bij.”

De alumnus van Tilburg University staat dus nog midden in de muziekwereld. Achteroverleunen is geen optie. Mijndert zit vier dagen op kantoor. In het weekend is hij altijd bij het poppodium. “Daartussenin is het veel mailen, appen, bellen. Mijn telefoon staat nooit uit. De lijn tussen ontspanning en werk is dun in de muziekindustrie. Ik word soms wakker met 013 in mijn hoofd en kan dan ’s nachts niet slapen door 013. Het is lastig want 00:13, het nachtprogramma dus, voelt als mijn eigen project. Als shows goed lopen krijg ik daar energie van. Ik bekijk constant de kaartverkoop en zie dan: ‘Oké, weer 100 kaarten verkocht!’ Maar als de kaartverkoop stokt, krijg ik stress. Daar moet ik mee leren omgaan: niet alles persoonlijk aantrekken. Dat gaat steeds beter.”

 Gaande

En dan is er nog Gaande. Een feest dat Mijndert samen met Tim van Dongen, bekend als Timmietex, organiseert. “Daar kan ik echt nog meer mijn persoonlijke voorkeuren op loslaten qua marketing, maar ook wat betreft dj’s die we vragen. Echt een leuk project. We zijn nu ongeveer twee jaar bezig en halen jonge, talentvolle dj’s naar Tilburg die normaal niet zo snel zouden komen. Dat loopt goed. We hebben in Club Smederij gestaan, hadden een podium op Mundial en een spot op Daisy. De ambitie is er om nog grotere dingen te doen.”

Ook op persoonlijk vlak wil Mijndert groeien. Hij heeft nu vooral de ambitie om de dancescène in Tilburg te vergroten. “Dat mensen zeggen: 013 en dance, dat is echt flink gegroeid. Een groter marktaandeel krijgen, dus. Daarnaast zou ik het leuk vinden om bookings voor artiesten te doen. En om artiesten te managen. Dat balletje begint nu een beetje te rollen. Ik wil dus in een wat breder spectrum binnen de muziekwereld werkzaam zijn. Het liefst zo snel mogelijk. Daar ben ik ongeduldig in. Maar ik moet erop vertrouwen dat mijn tijd nog wel komt.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.