Jordan Peterson en zijn kritiek op ‘linkse universiteiten’

Jordan Peterson en zijn kritiek op ‘linkse universiteiten’

Vanavond spreekt Jordan Peterson over immigratie voor tweeduizend fans in Rijswijk. Hij is de held van alt-right, rekent af met het gezwets over ‘wit privilege’ en uit kritiek op universiteiten. Zij zouden activistische wetenschappers afleveren die aan identiteitspolitiek doen en het Westen afschilderen als ‘het blanke patriarchaat’. Ik vind daar wat van.

Peterson was ruim een jaar geleden nog professor aan de Universiteit van Toronto. Nu zet hij YouTubefilmpjes online met kritiek op universiteiten. Hij heeft al 600.000 abonnees. Maar waar staat deze man voor?

In een interview met De Volkskrant zegt Peterson dat extreem-links moeite heeft met redelijke personen zoals hij. Ze willen niet naar zijn ideeën luisteren en zetten ‘m weg als ‘neonazi’. ‘Maar’, zegt Peterson, ‘ik bekritiseer ook de alt-right-beweging.’ Maar dat weerhoudt de extreemrechtse beweging er niet van met hem weg te lopen. Volgens Peterson omdat ze dezelfde afkeer hebben tegen extreemlinks. Kortom: Peterson is niet links of rechts, maar waarom kanaliseert hij zijn kritiek dan op extreemlinks, en niet op extreemrechts?

Identiteitspolitiek op universiteiten

Volgens Peterson omdat de identiteitspolitiek van extreemlinks gevaarlijker is, want dat is de norm op universiteiten. Ze zijn te sterk bezig met het verwijt dat alle blanken mensen bevoorrecht zijn. Vooral bij vrouwenstudies en etnische studies, meent Peterson. ‘Zij zetten het Westen weg als een ‘patriarchale tirannie’, dus waar mannen overheersen. Een oneerlijke profielschets, want zet het Westen maar eens af tegenover de rest van de wereld. Daar zijn boeven de baas.’

Kijk buiten je comfortzone

Ik moet toegeven dat ik deze man niet kende voordat ik het interview las. Zijn rechtse ideeën staan haaks op mijn linkse ideeën. Toch snap ik Peterson en zijn aanhang. Hij benoemt dat universiteiten links zijn. Ik voel dat sfeertje ook op deze universiteit. Dat vind ik niet erg, het sluit juist aan bij mijn eigen ideeën en opvattingen. Maar het is wel iets om over na te denken: kijk eens buiten je comfortzone, ondanks je bezwaren. Dialoog is daarin belangrijk en juist de dialoog aangaan met mensen die anders denken, biedt de kans om jezelf intellectueel te verrijken. Samenlevingen zijn divers. Denkbeelden zijn divers. Je moet alleen zorgen dat niemand radicaliseert. En dat bereik je met een dialoog aangaan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.