Mediatoppers: gezien en ongezien

Kranten, televisieprogramma’s, een boek of een tweetje: wetenschappers van Tilburg University laten ook buiten de universiteitsmuren van zich horen. Univers doet een greep in de multimedia-grabbelton.

Zoiets hadden ze in Den Bosch nog nooit gezien. Mannen en vrouwen in zwarte toga’s en baretten die door de oude kloostergangen van Mariënburg lopen. Wat was dat? Een live re-enactment van de eerste Harry Potter-film? De Dag van het Zwarte Gewaad? Niks van dat alles. Het nieuw opgerichte Jheronimus Academy of Data Science (JADS) kende zijn eerste officiële inaugurele rede. De Tilburgse prof Maurits Kaptein bekleedde de stoel van buitengewoon hoogleraar Data Science & Health en hield, zoals de traditie het wil, een begeleidend praatje. Een primeur in de stad van de Bossche Bol die ook buiten de academische wereld werd opgepikt.

Wat sommige mensen liever niet meer zien, is het standbeeld van Peerke Donders in het Wilhelminapark in Tilburg. Want meneertje staat daar wel heel omstandig de witte superioriteit te verbeelden! Reden voor de Tilburgse theoloog Erik Borgman om eens in de pen te kruipen en wat nuance aan te brengen in het oververhitte mediadebat. Laten staan, zegt Borgman, zodat we “nadenken over de vraag hoe je, zonder neerbuigendheid, in te zetten voor beschadigde mensen die beschadigde levens leiden.”

Al dat politiek correcte gezeur over witte superioriteit, daar moet je bij Nieuw Rechts niet mee aan komen kakken. Maar op wat voor opvattingen is deze stroming eigenlijk gestoeld? Wordt daar niet te weinig naar gekeken? Promovendus Merijn Oudenampse wijdde er een proefschrift aan, dat breed werd opgepikt door de media. De ruk naar rechts in Nederland wordt vaak beschouwd als een beweging vanuit de onderbuik, een emotionele brul van ‘de man op de straat’ waar politici handig op inspelen. Oudenampse keek eens naar de bovenkamer van Nieuw Rechts en maakte daar een intellectuele staalkaart van. GeenStijl, ook bestudeerd in het proefschrift als een uitdrager van Nieuw Rechts, was er als de kippen bij om commentaar te leveren: hun neologisme ‘dobberneger’ vertalen als ‘Floatnegroes’, dat kan echt niet!

Hoe betrap je een leugenaar? Door goed te kijken! Een andere promovenda van Tilburg University, Mariana Serras Pereira, observeerde lichaamstaal bij kinderen terwijl ze communiceerden met andere mensen en robots. Wat blijkt: hoe meer kinderen bewegen, hoe hoger de kans dat ze liegen. Een ander opmerkelijk feit is dat kinderen makkelijker liegen tegen robots dan tegen mensen. Promotor Marc Swerts legde op NPO 1 nog eens haarfijn uit waarom.

Tot slot was Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken er helemaal klaar mee. Hij verklaarde de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van Eritrea in Nederland tot persona non grata. Eritrea-deskundige Mirjam van Reisen gaf in de Volkskrant tekst en uitleg bij dit besluit. Het is maar de vraag of we de diplomaat ooit terugzien.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.