Leidse huisbaas vrijgesproken van poging tot moord

De huisbaas die een Leidse student zou hebben neergeschoten is vrijgesproken door de Haagse rechtbank. De minieme kruitdeeltjes op de handen van de man leveren onvoldoende bewijs.

Student Max Dijkstra kreeg ruzie met zijn huisbaas nadat hij met succes huurverlaging had afgedwongen bij de huurcommissie. Dit tot grote woede van zijn huisbaas, die zei dat Dijkstra “niet aan zijn geld moest komen”.

Diezelfde nacht werd de student door het raam van zijn slaapkamer in zijn been geschoten. Twee andere kogels vlogen dwars door een tussenwand de slaapkamer van zijn huisgenote binnen. Zij raakte niet gewond. De politie arresteerde de huisbaas op verdenking van poging tot moord of doodslag. Hij moest het proces in de gevangenis afwachten.

Maar de rechtbank sprak de man gisteren vrij wegens gebrek aan bewijs. De officier van justitie had daar twee weken geleden al om gevraagd en de rechter blijkt het daar mee eens. Op camerabeelden is vlakbij het studentenhuis weliswaar een scooterrijder te zien, maar het is te donker om met zekerheid te kunnen vaststellen dat het om de huisbaas gaat.

Ook de kruitdeeltjes die zijn gevonden op de handen van de verdachte leverden niet genoeg bewijs. De rechter kan de mogelijkheid niet uitsluiten “dat de schotresten direct of indirect afkomstig zijn van een ander schietproces”.

Conclusie: “Dat hij een motief had, dat op zijn handen schotresten zijn aangetroffen die vrijwel zeker verband houden met een schietproces en dat hij ook op een scooter rijdt, is echter onvoldoende om hem als de schutter aan te wijzen”, aldus de uitspraak.

HOP, Irene Schoenmacker

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.