Frontbestuurder wil nog een jaartje blijven

Sabine Scheffer (22) van Fractie Front wil ook volgend jaar een plek in de universiteitsraad bemachtigen. Daarmee zorgt ze voor een unicum: niet eerder stelde een student zich verkiesbaar voor een zetel in de u-raad na er al een jaar te hebben gezeten.

Studenten in de universiteitsraad volgen doorgaans geen vakken om fulltime ermee bezig te kunnen zijn. In het geval van Scheffer betekent dat twee jaar achtereenvolgend niet studeren. Waarom maakt ze die keuze?

Wirwar van politieke stukken

Als Dagelijks Bestuurder houdt Scheffer zich bezig met alle politiek binnen de universiteit. “Ik had pas in december het gevoel dat ik voldoende op de hoogte was van alle politieke dossiers. De fractie begint dan al langzaam naar de verkiezingen toe te werken. Dan merk je pas hoe kort een jaar is. Ik heb dit jaar niet alles bereikt wat ik wilde bereiken, zoals collegegeldvrij besturen mogelijk maken, en avondcolleges op te laten nemen met video. Dat hoop ik volgend jaar te realiseren.”

Niveau medezeggenschap

Front is maar al te blij met de keuze van Scheffer. Een veelgehoord probleem onder fractieleden is dat er ieder jaar een nieuwe lichting klaarstaat. De kennis verdwijnt, de nieuwe fractie moet van voor af aan beginnen. Dat is niet goed voor de continuïteit. In tegenstelling tot de medewerkersfractie, waarvan de leden er vaak jaren in zitten. In vergaderingen komt naar voren dat zij dan ook over meer kennis beschikken dan de studenten: ‘Het is daarom goed voor het niveau van de medezeggenschap als studenten twee jaar in de universiteitsraad blijven”, zegt Scheffer: “Het College van Bestuur (CvB) is ook blij met mijn besluit.”

Daarnaast geeft Scheffer aan dat ze vorig jaar simpelweg een leuk jaar heeft gehad: “Je bent dagelijks in contact met het CvB en mag je ideeën pitchen. Zij zijn verplicht te antwoorden. Dat is een unieke situatie op deze leeftijd.”

Maar lukt het ook?

Front maakt het Scheffer niet makkelijk. Ze bekleedt plaats negen op de lijst. Als Front net als vorig jaar zes zetels haalt, moet ze drie mensen inhalen. Dat is mogelijk door een halve kiesdeler te halen. Dat staat gelijk aan ongeveer 370 stemmen, schat Scheffer: “We hebben deze constructie samen bedacht omdat we de nieuwe studenten op de lijst een eerlijke kans willen geven. Je kunt me nu op nummer één zetten vanwege mijn ervaring, maar dan is de kans groot dat ik mijn functie zou mogen verlengen, en hebben anderen minder kans.”

Het wordt niet eenvoudig om 370 stemmen te halen, maar Scheffer is strijdlustig: “Ik denk zeker dat ik een kans maak. Mocht het niet lukken, zal ik heel betrokken blijven bij Front. Onze oud-leden zijn sowieso hecht en heel actief. Dat is nodig, want een nieuwe fractie kan niet meteen beschikken over alle kennis. Je bent dus afhankelijk van oud-leden die je helpen, vooral de eerste maanden.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.