Terugspoelen

Veel mensen zien hun studententijd als beste periode van hun leven. Dat vind ik altijd wat tragisch klinken. Alsof je na een goede filmscène al zegt dat er geen betere scène meer komt, zonder te weten wat de rest van de film gaat brengen. En als je daar stellig van bent overtuigd, waarom zou je die film dan nog afkijken? Ik zou wegzappen.

Desalniettemin geloof ik wel dat mijn studententijd mijn meest zorgeloze periode was. Er was weinig nodig om me een goed gevoel te geven over mezelf. Doordeweeks in de kroeg rondhangen, na het middaguur opstaan en dan niets hoeven. Af en toe dacht ik: is dit het nou? Dan pakte ik wat colleges mee en voelde me productiever dan nooit tevoren. Maar die drang naar jezelf productief voelen was niet zo sterk aanwezig. Het was al betekenisvol genoeg om het studentenleven te ontdekken. Zelf boodschappen doen, nieuwe mensen leren kennen, sigaretten roken zonder dat je ouders je betrappen.

Ik kon een week lang FIFA spelen zonder me daarna somber te voelen omdat ik niet productief was geweest. Toen ik het uitmaakte met mijn vriendinnetje, besloot ik een hele tentamenperiode te skippen. Had er effe geen zin in. Ik kon vrienden uitnodigen die drie dagen achter elkaar bleven slapen, zonder dat iemand nadacht over studie, werk of andere verplichtingen.

Hoe anders is dat nu. Er is veel nodig om me een goed gevoel te geven. Een dag moet productief zijn. Ik moet beter presteren dan leeftijdsgenoten. FIFA heb ik al een halfjaar niet gespeeld. Netflix kijk ik maximaal een paar afleveringen per week. Ik spiegel me aan mensen die meer bereiken, en dwing mezelf dan minstens hetzelfde te bereiken. Dat alles speelde niet in mijn eerste studentenjaren. Daar zou ik soms best naar willen terugspoelen. Om de scène nog één keer te bekijken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.