Nog geen verkiezingen opleidingscommissies

Er zullen dit jaar nog geen verkiezingen plaatsvinden voor de opleidingscommissies. De universiteit biedt faculteiten die mogelijkheid, maar er werd unaniem aangegeven er nog niet klaar voor te zijn. De opleidingscommissies zijn sinds 2015 officiële medezeggenschapsorganen, die idealiter democratisch worden verkozen.

Opleidingscommissies hebben sinds de nieuwe wet instemmingsrecht op delen van het onderwijs en examenreglementen en adviesrecht bij het benoemen en ontslaan van bestuurders. Voorheen dienden ze enkel als adviesorgaan. Ze krijgen daarmee een belangrijke rol om te waken over de besteding van de ‘basisbeursmiljoenen’. 

Verplicht zijn de verkiezingen niet. Universiteiten mogen hiervan afwijken, zolang ze de mogelijkheid aangeven in hun reglement. Verkozen opleidingscommissies zouden dit jaar wel de norm moeten zijn. Maar dat is lastig, aangezien opleidingen doorgaans al moeite hebben om genoeg geschikte studenten te vinden voor een opleidingscommissie. Wanneer er niet meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen zijn, geeft een verkiezing geen pas.

Tilburg University heeft de verkiezingen in het reglement vastgelegd, maar de faculteiten besloten hier nog geen gebruik van te maken. Die trend is ook te zien op andere universiteiten. Alleen de Radboud Universiteit organiseert bij al haar faculteiten verkiezingen – maar dat staat dan weer los van de wet: in Nijmegen worden de studentleden van opleidingscommissies al sinds jaar en dag verkozen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.