Tilburgse wetenschappers ontvangen subsidie van 457.000 euro

Tilburgse wetenschappers ontvangen subsidie van 457.000 euro

Een drietal Tilburgse wetenschappers heeft een forse subsidie van NWO gekregen. In totaal gaat het om een bedrag van 457.000 euro. Het geld is bestemd voor onderzoek naar betere modellen voor behandelopties van kankerpatiënten.

De hoogleraren Emiel Krahmer, Steffen Pauws (beiden van TSHD) en Jeroen Vermunt (TSB) hebben voor hun onderzoek in totaal 457.000 euro aan subsidie binnen gehaald. Het gaat hierbij om een vierjarig project in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Doel van het onderzoek is het ontwikkelen van nieuwe modellen en software die een persoonlijkere en betere behandelkeuze voor kankerpatiënten mogelijk maakt. Nadat een diagnose is vastgesteld, moet er samen met de patiënt een keuze voor de behandelmethode worden gemaakt. Hoewel hier hulpmiddelen voor bestaan, schieten deze op een aantal punten te kort. Deze zogenaamde ‘decision aids’ zijn vaak statisch, verouderd en niet alle belangrijke factoren worden meegewogen. Tevens zijn deze hulpmiddelen vaak moeilijk toegankelijk en voor de leek lastig te begrijpen. Dit kan voor de patiënt heel verwarrend zijn.

Advies op maat

Het project van de Tilburgse wetenschappers tracht hierin verandering te brengen. Krahmer: “Als een patiënt een beslissing moet nemen kijkt hij naar de voor- en nadelen van verschillende behandelopties. Deze worden vaak statistisch, als kansen, uitgedrukt. Hoe weet een patiënt wat het betekent om 60 procent risico op een bepaalde bijwerking te hebben? Daarom stellen wij ons de vraag hoe je dat begrijpelijk kunt uitleggen aan de patiënt. Daarnaast willen wij dat iedereen een op maat gesneden advies krijgt met de voor hem of haar relevante informatie. Op dit moment krijgen mensen generieke informatie, bijvoorbeeld een folder met een vaste tekst. Maar er zijn grote verschillen tussen patiënten door bijvoorbeeld leeftijd of het stadium waar de patiënt zich in bevindt.”

Betere keuzemogelijkheden

Door het gebruik van big data en het ontwikkelen van nieuwe software wordt naar een model gestreefd dat gepersonaliseerd, duidelijk en continu up-to-date is. Bestaande databases worden gecombineerd, wat de mogelijkheid geeft gepersonaliseerde modellen te ontwikkelen, waarbij patiënten ook geautomatiseerde maar heldere uitleg ontvangen. Op deze wijze ontvangt de patiënt betere voorlichting, wat uiteindelijk tot een beter begrip van de situatie en betere keuzemogelijkheden voor de patiënt leidt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.