Tilburgse wetenschappers met robot op Lowlands

Hoogleraar Emiel Krahmer en universitair hoofddocent Paul Vogt van de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences (TSHD) zullen dit jaar op het festivalterrein van Lowlands in Biddinghuizen rondlopen met een artiestenbandje om hun pols. Ze staan van 17 tot en met 19 augustus in het lab van Lowlands Science, waar ze samen met hun team van promovendi en masterstudenten een driedaags experiment uitvoeren met een robot.

Festivalbezoekers kunnen een potje Hints spelen met de robot. Met het gebarenspel willen Krahmer en Vogt onderzoeken hoe mens en machine non-verbaal met elkaar kunnen communiceren.

Volgens de wetenschappers wordt het in de toekomst steeds belangrijker dat mens en robot elkaar begrijpen. Niet alleen door middel van taal, maar ook via gebaren. “Mensen maken veel gebruik van non-verbale communicatie”, legt Vogt uit. “We gebaren met onze armen, onze handen, ons hoofd. Omdat er in de toekomst steeds meer interactie zal zijn tussen mens en robot, is het belangrijk dat we ook non-verbaal met robots kunnen communiceren. Dat kan nuttig zijn in omgevingen waar spraak minder effectief is, zoals op een lawaaiig festival, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die een nieuwe taal leren of een bepaalde beperking hebben.”

De robot

De robot die Vogt en zijn team meenemen naar Lowlands is een NAO-robot. “Dat is een kleine mensachtige robot, met armen en benen. Het is een veelgebruikte onderzoeksrobot. Wij gebruiken hem veel in studies naar interacties met kinderen”, zegt Vogt. “De robot wordt ook vaak ingezet als sociale robot, bijvoorbeeld in de ouderenzorg.”

Op Lowlands zal de robot zijn sociale functie én zijn onderzoeksmogelijkheden benutten. Bezoekers kunnen tussen de muziekoptredens door een spelletje met de robot spelen, terwijl er tegelijkertijd een wetenschappelijk experiment wordt uitgevoerd. “Met het experiment willen we de robot leren om mensen beter te begrijpen, en andersom is het doel ook dat mensen de robot beter gaan begrijpen.”

Raden en uitbeelden

Hints vereist dat je elkaars gebaren kunt ‘lezen’. Dat maakt het klassieke gebarenspel uitermate geschikt voor het Lowlands-experiment. Maar hoe werkt dat, Hints spelen met een robot?

De robot heeft nooit eerder Hints gespeeld, dus het spel wordt rustig opgebouwd. “In het begin is het vooral een raadspelletje, waarbij de bezoekers uitbeelden en de robot raadt”, aldus Vogt. “We vragen bezoekers om simpele woorden uit te beelden met korte gebaren. Die gebaren worden waargenomen door een sensor, die de beweging registreert. Aan de hand daarvan zal de robot gebaren leren herkennen.”

De robot leert ook zelf gebaren te maken. “De gebaren die de robot waarneemt, zet hij om in gebaren die hij zelf maakt. Dan moeten de bezoekers ook raden wat de robot bedoelt, en kan er echt een potje Hints worden gespeeld.”

Het wetenschapsprogramma van Lowlands 2018 werd gisteren bekendgemaakt. Bekijk hier het volledige programma van Lowlands Science.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.