Protest tegen tijdelijke contracten bij opening academisch jaar

Protest tegen tijdelijke contracten bij opening academisch jaar

Minister Ingrid van Engelshoven werd bij haar bezoek aan Tilburg University begroet door actievoerende wetenschappers. In een gezamenlijke actie van VAWO, PNN en studentenfractie SAM kreeg ze te horen dat tijdelijke contracten slecht zijn voor onderzoekers, de wetenschap en het onderwijs. En dat er daarom dringend meer geld naar de universiteit moet gaan.

Teveel wetenschappers hebben tijdelijke contracten. Volgens wetenschapsvakbond VAWO maar liefst veertig procent. Dat leidt volgens het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) tot een gebrek aan academisch perspectief, waardoor talentvolle onderzoekers mogelijk kiezen voor een carrière met meer toekomst. Bezoekers van de opening van het academisch jaar werden verzocht om even dat lot te ondergaan. Met een tijdelijk contract een poortje door om daarna meteen met dank en een parkeerkaart de uitgang gewezen te worden. Voordat de onderwijsminister het nieuwe Cube-gebouw binnenging vroeg VAWO-woordvoerster Marijtje Jongsma haar of ze wat aan die nijpende toestand gaat doen. Van PNN-voorzitter Anne de Vries kreeg ze vervolgens een parkeer-deurmat ter herinnering. Eenmaal binnen haakte ook collegevoorzitter Koen Becking hierop in. Hij gaf steun aan de VAWO actie en zei dat er nog te weinig geld gaat naar het academisch onderwijs en onderzoek. De minister hield het erop dat ze met uitspraken over geld moet wachten tot Prinsjesdag, dan wordt de rijksbegroting officieel bekendgemaakt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.