De omgekeerde rentecurve

Het FD kopte onlangs dat het belangrijkste alarmsignaal voor een recessie afgaat: de rentecurve dreigt ondersteboven te keren. Moeten we ons zorgen maken? Onze topeconoom Sylvester Eijffinger moet het weten.

1. Professor Eijffinger, wat is dat eigenlijk, een omgekeerde rentecurve?

“Normaal gesproken is de rente op de kapitaalmarkt voor de korte termijn lager dan de rente voor de lange termijn. Logisch, want de langlopende rente is niets anders dan een voorspelling. Het is het voorspelde gewogen gemiddelde van de verwachte rentestanden gedurende de gehele looptijd. Daar zit dus een risico aan vast en dat wordt meegerekend over de langere termijn. Ook de verwachte inflatie wordt verdisconteerd. Toch kan het voorkomen dat de langetermijnrente lager wordt dan de kortlopende rente. Dat is het geval bij een omgekeerde rentecurve.”

2. En volgens hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro is die omgekeerde rentecurve de beste voorspeller voor een recessie…

“Inderdaad, in normale tijden is het een goede voorspeller voor een recessie. Toch denk ik dat een bankeconoom als De Jong in dit geval geen gelijk heeft.”

3. Waarom denkt u dat?

“Ik zei al: in normale tijden is de omgekeerde rentecurve mogelijk een goede voorspeller, maar het zijn geen normale tijden. Het zijn bizarre tijden! De reden dat de kortlopende rente en de langlopende rente zo dicht op elkaar zitten, is omdat de prijzen compleet verstoord zijn door het beleid van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse FED. Vrijwel alle obligaties zijn opgekocht en daar moeten ze een keer vanaf. En ze moeten en willen de kapitaalmarktrente verhogen, maar je ziet nu al dat president Donald Trump dat met alle macht probeert te voorkomen door de centrale bankdirecteur onder druk te zetten. Fiscal dominance, noemen ze dat.”

4. Maar is het niet zo dat een renteverhoging ook kan leiden tot een recessie?

“Jawel, maar dan wil ik nog een misverstand uit de weg ruimen. Een recessie is niets anders dan een tijdelijke daling van de economische groei. Na zeven of acht jaar tijd aaneengesloten groei is het wel een keertje tijd voor een landing. Liefst wil je alleen een zachte landing en geen crash die een nieuwe crisis kan veroorzaken. Dat kan alleen als de centrale banken geleidelijk hun opgekochte obligaties verkopen en tegelijk de rente verhogen. Ze moeten taperen, zoals dat heet. Het is als balanceren op een dun koord. Als opeens alle obligaties in de uitverkoop gaan, daalt de waarde en snijden ze zich in hun eigen vlees.”

5. Wat zou uw beleggingsadvies zijn?

“Ik adviseer beleggers niet teveel in obligaties te beleggen omdat door het taperen koersen van obligaties dit jaar of volgend jaar zullen gaan dalen naar marktkoersen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.