Tilburgse onderzoeksgroep in Science

De Tilburgse meta-onderzoeksgroep onder leiding van Jelte Wicherts en Marcel van Assen neemt een bijzondere plaats in binnen de wereldwijde beweging om de wetenschap aan de tand te voelen, valt ook wetenschapstijdschrift Science op.

Van Assen schrikt zich een ongeluk, als hij in 2011 onderzoek doet naar de jarenlange wetenschapsfraude door Diederik Stapel. Niet alleen heeft Stapel vijftien jaar lang resultaten uit zijn duim gezogen, ook heeft hij daar gebrekkige analyses op losgelaten, vol met statistische problemen. Niet alleen de Universiteit van Tilburg heeft een probleem, de hele wetenschap heeft een probleem.

Rond die tijd voegt Jelte Wicherts zich bij het departement van Van Assen. Wicherts wil uitzoeken waarom slimme wetenschappers domme dingen doen. Het mag bekend zijn dat hij hiermee aardig op dreef is geraakt. De onderzoeksgroep is inmiddels meerdere wetenschappers en studenten sterk en heeft opvallende resultaten geboekt, waarover Science een profiel schrijft.

Woedende reacties

Michèle Nuijten ontwikkelde tijdens haar promotieonderzoek bijvoorbeeld Statcheck, een spellingschecker waarmee ze 30.717 wetenschappelijke papers scande op statistische fouten. Het bleek dat veel statistisch significante effecten dat eigenlijk niet waren. Haar collega promovendus Chris Hartgerink publiceerde de resultaten van een soortgelijke scan van 50.000 psychologische studies, wat zorgde voor woedende reacties. Wetenschappers voelden zich aangevallen, bedreigd.

Wicherts, Van Assen en hun onderzoeksgroep willen de wetenschap verbeteren en zijn niet bang daarbij op lange tenen te trappen. In plaats van te jagen op snelle en flitsende resultaten, proberen ze goed onderzoek te doen en anderen erbij te helpen. Zo heeft de onderzoeksgroep een ERC-subsidie van twee miljoen euro gekregen om software te bouwen. Daarmee moeten onderzoekers data kunnen analyseren, om de kans op vooringenomenheid te verminderen. En waar veel wetenschappers angstvallig vasthouden aan vergaarde data, delen de Tilburgers hun data, codes en materialen volgens het principe van open science.Univers schreef eerder al meerdere artikelen over de wetenschappelijke output en activiteiten van de onderzoeksgroep, waaronder:

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.