VVD wil meer studenten in het leger

Als het aan de VVD ligt, wordt het heel normaal om als student ook reservist in het leger te zijn. En mist zo’n militair een keer een tentamen, dan moet de universiteit of hogeschool een beetje coulant zijn.

Tweede Kamerlid Albert van den Bosch wil staatssecretaris van Defensie Barbara Visser vragen om hierover, na overleg met het onderwijsministerie, te gaan praten met universiteiten en hogescholen. Hij heeft hier gisteren een initiatiefnota over ingediend.

Parttimebaan

Het leger zet de afgelopen jaren sterk in op reservisten. Dat zijn burgers die naast hun werk of opleiding een parttimebaan hebben bij defensie. Ze worden opgeroepen als ze nodig zijn, bijvoorbeeld bij overstromingen en bosbranden.

Nu al zijn veel reservisten student, zegt Van den Bosch, maar als het aan hem ligt, worden dat er nog meer. “In Canada is ongeveer 45 procent van de reservisten student”, staat in de nota. De Canadese krijgsmacht werkt daarvoor samen met de onderwijsinstellingen: “Studenten die als reservist militaire training volgen, kunnen studiepunten en een certificaat krijgen.”

Uitzondering

De banden tussen defensie en het hoger onderwijs moeten ook in Nederland worden aangehaald, vindt Van den Bosch, allereerst om meer reservisten te werven. Dat kan in de vorm van voorlichting op universiteiten en hogescholen, door stands op evenementen of via gastcolleges.

Verder moet het voor reservisten makkelijker worden om hun militaire functie te combineren met hun opleiding. Daar hebben veel studerende reservisten nu nog moeite mee, zegt Van den Bosch. Ze worden bijvoorbeeld niet vrijgesteld als ze doordeweeks naar een oefening moeten en docenten tonen zich lang niet altijd begripvol. Instellingen houden nu ook rekening met bijvoorbeeld topsporters of studenten met kinderen, zegt Van den Bosch, dus dan kunnen ze ook een uitzondering maken voor reservisten.

De VVD’er heeft nog niet met de universiteiten en hogescholen gepraat over zijn plan, laten de koepelorganisaties weten. Ook het ministerie van Onderwijs weet nog van niets.

 

HOP, Steffi Weber

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.