D66: Universiteiten potten geld op ten koste van studenten en personeel

D66: Universiteiten potten geld op ten koste van studenten en personeel

Universiteiten klagen ten onrechte dat ze te weinig geld hebben. Bij elkaar hebben alle universiteiten in Nederland bijna drie miljard euro op de bank liggen. Dat zou “per direct” moeten worden geïnvesteerd, vindt regeringspartij D66.

Kwalijke misvatting

Volgens universiteitenkoepel VSNU kan het geld onder de post algemene reserve niet worden besteed. Dat geld is namelijk gepland voor toekomstige investeringen en ligt voor een groot deel vast in gebouwen en laboratoria, legt een woordvoerder uit. “Het noemen van het vermogen als ‘geld op de plank’ is echt een kwalijke misvatting. We geven 99 procent van het geld dat we krijgen, effectief uit.” Van Meenen wijst echter op het verschil tussen eigen vermogen en de algemene reserve. Volgens hem kan dat geld à-la-minute geïnvesteerd worden in studenten en personeel.

Studenten klagen bij de verkeerde

De aangekondigde actie van studenten om op 24 november naar Den Haag te gaan om te protesteren tegen het leenstelsel is volgens Van Meenen dan ook terecht. Alleen klagen studenten volgens hem bij de verkeerde. “Ze moeten niet naar Den Haag komen, maar naar hun eigen universiteiten gaan.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.