Met deze studies heb je de meeste/minste kans op een baan

Met deze studies heb je de meeste/minste kans op een baan

Universitair opgeleide accountants komen het snelst aan een vaste baan met een goed salaris, stelt het UWV. Voor archeologen, letterkundigen en alumni van kunst- en cultuurstudies ziet het er minder rooskleurig uit.

Nederlandse universiteiten reiken samen jaarlijks zo’n 39 duizend masterdiploma’s uit maar die bieden lang niet allemaal even veel kansen op de arbeidsmarkt. De verschillen zijn groot, blijkt uit een analyse van uitkeringsinstantie UWV, die zeventig masters op een rij zette.

Vaste baan, goed salaris

Boven aan de ranglijst staat accountancy, gevolgd door econometrie en tandheelkunde. Afgestudeerden vinden snel een vaste baan met een goed salaris en tien jaar later is hun positie op de arbeidsmarkt nog altijd prima.

Alumni van kunst- en cultuurstudies, letterkunde en archeologie hebben juist een heel lastige start op de arbeidsmarkt. Bovendien halen ze die achterstand doorgaans niet meer in, want tien jaar na afstuderen ziet het er nog altijd matig uit.

Op het adagium ‘studeer vooral wat je leuk vindt, dan komt de rest vanzelf’ valt dus wel wat af te dingen. Het UWV, dat zich baseert op cijfers van SEO Economisch onderzoek en Elsevier weekblad, aangevuld met eigen onderzoek, hoopt dat de ranglijst helpt bij de studiekeuze.

opleidingenlijst1

opleidingenlijst2

HOP, Steffi Weber

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.