De dies is als een kringverjaardag

Met een interdisciplinair muziekstuk en het huldigen van twee Amerikaanse wetenschappers in het Cobbenhagengebouw sloot Tilburg University deze maand haar achttiende lustrumjaar af. Het leek een dies als alle andere dies. Enkel het feit dat de eredoctoraten naar twee Amerikaanse wetenschappers gingen, verried dat het geen dies uit de jaren tachtig betrof.

De dies van Tilburg University is niet uniek in Nederland. Bijna iedere universiteit viert haar verjaardag hetzelfde: er is een processie in toga, er is een toespraak van de rector, er zijn toespraken van wetenschappers, er is klassieke muziek, er worden eredoctoraten uitgereikt en het gehoor is ook ieder jaar hetzelfde: veelal mannen en wat vrouwen in toga en enkele student-bestuurders in pak. Zo gaat het dit jaar, zo ging het vorig jaar en zo gaat het volgend jaar: zo gaat het in Groningen, zo gaat het in Leiden en zo gaat het in Tilburg. Wat dat betreft is de dies het ongeïnspireerde kringfeestje met kaasblokjes, plakjes leverworst en familie.

“De dies blijft een beetje dat saaie kringfeestje, terwijl het veel leuker kan”

De diesviering is een dag vol tradities, en daar is niets mee mis, maar het miskent dat een universiteit in de laatste decennia is veranderd. De universiteit is niet langer een instituut waar hoogleraren hun dagen slijten en waar studenten, promovendi en docenten hen voor de voeten lopen, of in het beste geval niet storen tijdens hun wetenschappelijke onderzoek. De diesviering is een herinnering aan die tijd: waarin studenten geen plek hadden aan de universiteit.

Studenten

Dat moet beter kunnen op een plek waar de knapste koppen van het land werken aan de innovaties van morgen. En er zijn voorbeelden genoeg. Aan de UvA krijgen ook studenten, promovendi en andere niet-hoogleraren sinds een aantal jaar uitnodigingen voor het jaarlijkse diesdiner. Het is een kleine verandering, maar het is er een. In Nijmegen doen ze het nog beter: daar organiseert de Radboud Universiteit jaarlijks na de ochtendlijke diesviering Radboud Rocks. Dat is een heus festival waar dit jaar onder meer Rondé en Kraantje Pappie optraden.

Ik zeg niet dat Tilburg andere universiteiten moet kopiëren, maar er moet toch een goede manier zijn om ook de duizenden niet-hoogleraren die de campus bevolken een mooie plek te geven op het verjaardagsfeestje. Zolang dat niet gebeurt, blijft de dies een beetje dat saaie kringfeestje, terwijl het eigenlijk veel leuker kan zijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.