Op naar 300 duizend universitaire studenten

De Nederlandse universiteiten zijn vorig jaar nog harder gegroeid dan verwacht. Als dit doorzet kunnen ze in september de 300 duizendste student inschrijven. Ook Tilburg University groeit.

Er studeert dit collegejaar een recordaantal van 291.277 studenten aan de Nederlandse universiteiten, meldt hun vereniging VSNU. De groei ten opzichte van vorig jaar ligt op 5,3 procent en is dus nog 0,3 procentpunt hoger dan in oktober werd voorspeld.

“Deze groei is positief voor Nederland als kennissamenleving, maar plaatst ons als universiteiten voor steeds grotere uitdagingen als het gaat om werkdruk en onderwijskwaliteit”, waarschuwt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg.

Schakelaars

Opvallend is de aantrekkende instroom vanuit het hbo. Ruim 11 duizend (voormalige-) hbo’ers zijn dit collegejaar aan een universitaire studie begonnen, bijna tien procent meer dan in 2017 en het hoogste aantal ooit. En dat terwijl de universiteiten van de overheid geen geld krijgen voor de schakelprogramma’s die ze deze studenten aanbieden. De Tweede Kamer maakte zich twee jaar geleden nog zorgen over de destijds stokkende instroom van hbo’ers.

De meerderheid van de nieuwe bachelorstudenten – 56 procent – komt nog altijd van het vwo.

Het aandeel internationals groeide opnieuw: van alle studenten die in oktober stonden ingeschreven bij de 13 universiteiten komt 19,2 procent uit het buitenland, tegen 17,5 procent vorig jaar.

De instroomcijfers per universiteit staan niet op de website van de VSNU, maar wel het totale aantal inschrijvingen. De Universiteit van Amsterdam is nog altijd de grootste met ruim 34 duizend studenten, gevolgd door Utrecht en Groningen.

Tilburg University

Ook Tilburg University is flink gegroeid. Telde de universiteit in 2014 volgens de VSNU nog 12.122 ingeschreven studenten, in 2018 is dat aantal opgelopen tot 15.731. Eerder was er nog sprake van een dalende trend. Van 2011 tot en met 2014 nam het aantal ingeschreven studenten af van 13.587 naar 12.122. Verwacht wordt dat ook de komende jaren het aantal studenten zal toenemen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.