Ingrid Nelemans: “Mensen denken dat ze rechten moeten studeren om veel geld te verdienen”
Veel rechtenstudenten dromen ervan om advocaat te worden. Gedreven door inspirerende verhalen uit series zoals ‘Suits’ doen zij hun uiterste best om de top te bereiken. Maar hoe ziet het werk van een advocaat er daadwerkelijk uit? En wat moeten we geloven over de misstanden in de advocatuur? Univers gaat in gesprek met vier advocaten. Samen lichten ze een tip van de sluier op van deze fascinerende wereld. Deze week: Ingrid Nelemans, advocaat bij het Advocaten Collectief in Tilburg.
Hoe zou u de dag van een advocaat in een paar steekwoorden omschrijven?
“Een volle agenda, hectisch en afwisselend.“
Hoe bent u in de sociale advocatuur terecht gekomen?
“Ik ben daar min of meer ingerold. Tijdens mijn studie aan de universiteit Tilburg heb ik bij de rechtswinkel als vrijwilliger gewerkt. Dat beviel mij goed. Uiteindelijk ben ik daar coördinator geworden en wat langer gebleven dan gebruikelijk. Vanuit daar ben ik naar Bureau Rechtshulp gegaan, tegenwoordig het Juridisch Loket, waar ik de mogelijkheid kreeg advocaat te worden. Uiteindelijk ben ik dan bij het Advocaten Collectief terecht gekomen.”
Hoe verschilt de sociale advocatuur met de rest van de advocatuur?
“Het maakt een wereld van verschil voor welke klanten je optreedt, je kunt het amper vergelijken. In de sociale advocatuur treed je op voor mensen die aan de zwakke kant van de overeenkomst staan, dus voor huurders, voor werknemers en particulieren in het algemeen. Dat is voor kantoren aan de Zuid-as natuurlijk anders. Zij treden op voor bedrijven en behartigen bedrijfsbelangen. We staan in de rechtszaal maar precies aan de andere kant. Wij werken meestal met particulieren, dat maakt het minder abstract. Het is persoonlijker om een persoon bij te staan die in scheiding zit dan een bedrijfsbelang te behartigen.”
“Natuurlijk heb je dezelfde werkwijze, je werkt aan een zaak, je leest de wet, houdt de jurisprudentie bij en volgt cursussen. We hebben hetzelfde wetboek, dezelfde regels, maar andere klanten. Daarnaast zijn wij ook afhankelijk van het toevoegsysteem, dus dat de overheid een deel van de kosten van onze cliënten vergoed. Dat heb je niet als je voor bedrijven werkt.”
Wat is voor u de leukste ervaring als advocaat?
“Ik heb een keer een moeder bijgestaan die door haar dochter voor levensonderhoud werd aangesproken. Ze hadden een moeilijke relatie en de dochter wilde dat haar ouders haar financieel ondersteunden. Toen we op zitting waren, vroeg de rechter of de twee elkaar al hadden begroet. Dat hadden ze nog niet gedaan, dus dat moesten ze van de rechter doen. Toen ze dat deden vielen ze elkaar huilend in de armen. Uiteindelijk werd heel de zaak geschrapt. Dat was een prachtig moment.”
Wat zijn minder leuke ervaringen?
“Als je heel je hart en ziel in een zaak stopt die vervolgens door de rechtbank wordt afgewezen, dan denk je toch weleens, ‘verdorie’. Ik heb bijvoorbeeld in Tilburg de hennepzaken gedaan waar mensen met hennep in huis werden gepakt. Als dat gebeurt worden mensen door de woningcorporatie het huis uitgezet. Ik vind dat te ver gaan. Bij de rechtbank kreeg ik dan gelijk maar in hoger beroep werd dat vonnis verworpen. Dat was frustrerend omdat het hier in Tilburg vechten tegen de bierkaai is. Ik snap het wel, de drugscriminaliteit is in Tilburg enorm, dus er moet hard worden opgetreden. Maar het slaat soms door. Voor een ander strafbaar feit word je ook niet je huis uitgezet. Voor mensen is dat een onvoorstelbaar zware sanctie.”
Wat vindt u prettig aan uw werk?
“Dat je soms echt het verschil kan maken. Ik doe veel personen- en familierecht, dus mensen komen regelmatig in een crisissituatie naar mij toe. Je kunt je cliënten dan stap voor stap begeleiden naar een betere situatie. Je spreekt mensen over een langere periode en je ziet ze steeds meer opkrabbelen. Op een gegeven moment kom je ze weer tegen en denk je: ‘Ja, ze zijn er weer.’ Niet alle zaken lopen zo, maar gelukkig wel de meeste. Het is fijn om hierbij betrokken te zijn.”
Wat is volgens u de grootste misvatting over de advocatuur?
“Dat er veel geld wordt verdiend in de advocatuur. Mensen denken dat ze rechten moeten studeren als ze veel geld willen verdienen. Dat klopt absoluut niet.”
Over Ingrid Nelemans
Ingrid Nelemans is sinds 2005 werkzaam als advocaat bij het Advocaten Collectief in Tilburg. Haar specialisatie ligt in het huurrecht en het personen- en familierecht. Tijdens haar studietijd in Tilburg was zij onder andere coördinator bij de rechtswinkel . Na afloop van haar studie werkte zij als advocaat bij het juridisch loket.
Er wordt veel aandacht besteed aan de enorme werkdruk van advocaten. Herkent u dit?
“Ja dat klopt, de werkdruk is ontzettend hoog. Maar ik denk dat dit mede wordt verzaakt door de tijd waarin we leven. In alle sectoren word je overspoeld met mails en telefoontjes. In de advocatuur zit je natuurlijk ook met termijnen, alles moet op tijd ingediend zijn, anders ben je te laat of niet ontvankelijk. Dat geeft stress.”
“Daarnaast verwachten mensen ook het een en ander. Als ze een mail hebben gestuurd willen ze meteen antwoord. Vroeger was het tempo wat rustiger. Al die technologische ontwikkelingen zijn handig maar het levert wel meer druk. Dus ja, er is werkdruk maar ik denk dat het van deze tijd is, iedereen ervaart die druk, niet alleen advocaten.”
Televisieseries zoals ‘Suits’ geven een nogal betoverend beeld van de advocatuur: je werkt hard maar daarvoor krijg je enorme hoeveelheden geld en prestige. Is dit een waarheidsgetrouw beeld?
“In mijn werk niet. In de sociale advocatuur of een ander kantoor waar zaken van particulieren worden behartigd is het heel anders dan op de Zuid-as. Je herkent wel dingen uit de series, de zittingen, de gesprekken met klanten, de spanning en de ontlading die je hebt als je een goed vonnis terugkrijgt. Het is ook leuk om dit terug te zien op televisie. Maar het imago dat er om advocaten heen hangt herken ik totaal niet.”
Wat zou u studenten die in de advocatuur willen werken als tip meegeven?
“Ik zou zeggen: ga ook eens een stage lopen bij een sociaal advocatenkantoor of een ander kantoor waar veel voor particulieren wordt gewerkt. Je ziet een hele andere kant van cliënten en mensen als je op dit soort kantoren rondloopt. Je kunt er een voorstelling bij hebben maar hier kun je zien hoe het daadwerkelijk eraan toegaat. Misschien is het wel aardig om te kijken waar cliënten tegen aanlopen voordat je het grote geld gaat verdienen. Je ziet wat er kan gebeuren in het leven en hoe je daar weer uit komt. Dat is nuttig en waardevol voor de rest van je leven.”
De advocaat
In deze vierdelige miniserie vertellen advocaten over de advocatuur, en maken ze korte metten met geruchten over hun vak.
4. Steven Jellinghaus: “Televisieseries geven geen waarheidsgetrouw beeld van de advocatuur”
3. Ingrid Nelemans: “Mensen denken dat ze rechten moeten studeren om veel geld te verdienen”
2. Lokke Moerel: “Ik weet niet of je als advocaat zoveel prestige hebt”
1. Reinout Wibier: “Merendeel advocatuur houdt zich bezig met geld”