Scriptiekluizenaar

Ik ben bezig met het schrijven mijn masterscriptie. Als obsessief perfectionist en chronisch zorgen-maker, is dat niet bepaald mijn favoriete bezigheid. Er is echter wel één voordeel aan het schrijven je scriptie: mijn huidige status als scriptie-student is ontzettend handig voor het ontwijken van vervelende sociale gelegenheden.

Ik ben een behoorlijke introvert. Als je mij de vraag stelt: “Iris, heb je zin om mee te gaan naar de **vul-hier-uw-locatie-of-bezigheid-in**?”, is het antwoord negen van de tien keer: “Nee, want ik zit liever op de bank voor de televisie in mijn huispak met een kop thee in mijn hand en mijn konijnen op schoot.” Dit schijnt geen acceptabel excuus te zijn voor het missen van gezellige bijeenkomsten.

Wat wél een goed excuus is? “Nee want ik moet aan mijn scriptie werken”. Voeg er nog een verdrietige smiley aan toe en je bent ineens zielig in plaats van saai. Deze smoes werkt extra goed als je een reputatie hebt als een streberige, perfectionistische student met faalangst. Deze smoes werkt voor mij zo goed, dat ik de afgelopen paar weken nauwelijks ergens heen heb hoeven gaan. Ik zit thuis, kijk tv, drink thee, knuffel mijn konijnen en werk aan mijn scriptie. Een echte scriptiekluizenaar.

Ik geniet niet eens van mijn vrije tijd. Van mijn vriendinnen. Van de vroege lentedagen buiten achter de gordijnen.

Ik bedenk me nu dat ik met deze column de effectiviteit van mijn eigen smoes behoorlijk ondermijn. Bewust, misschien. Ik denk dat een deel van mij weet dat ik niet om kan gaan met de brute effectiviteit van een alomvattend excuus om mijn huis niet uit te komen. Ik denk dat dit deel deze column heeft overgenomen, het deel dat me ervoor probeert de behoeden om een bona fide kluizenaar te worden.

Dus voor de mensen in mijn leven die vragen of ik mee wil naar de bioscoop, het strand of het café: nee, ik heb geen zin om mee te gaan en ja, ik heb een goede reden.

En nee, daar hoef je niet naar te luisteren.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.