Gezichtsherkenning en vingerscan Stappegoor mogen allebei niet

Gezichtsherkenning en vingerscan Stappegoor mogen allebei niet

Om onruststokers te weren, wil de gemeente gezichtsherkenning gaan gebruiken bij zwembad Stappegoor. Maar volgens privacy- en big data-specialist Bart van der Sloot mag dat helemaal niet. En vingerscans zijn net zo goed verboden, óók op de universiteit.

Beeld: Artem Oleshko / Shutterstock

Meisjes die in de wildwaterbaan worden opgewacht, aanrandingen in de kleedkamers, vernielingen en ander geweld. Bij Stappegoor, het zwembad waar studenten van Tilburg University met hun sportpas ook naartoe kunnen, gaat het al lang mis. In de zomer van 2007 besloot het zwembad tot het invoeren van strenge toegangscontroles. Sindsdien moeten bezoekers hun vingerafdruk laten scannen. Wie zich niet gedraagt is niet meer welkom en wordt buitengehouden.

Dat was althans de bedoeling. Vorig jaar november ging het helemaal mis. Tijdens een Halloween-zwemfeest hebben zo’n veertig jongeren flink huisgehouden, schrijft het Brabants Dagblad. Meisjes werden betast, het rolluik werd beschadigd en kinderen zouden onder water zijn geduwd. Omdat er vooraf kaartjes waren verkocht voor het feest, konden relschoppers doorlopen zonder de vinger te laten scannen.

Gezichtsherkenning

Nu wil de gemeente dat de vingerscan vervangen wordt door gezichtsherkenning. Zodat ongewenste bezoekers echt buitengehouden kunnen worden en het over is met de ellende. Maar komt de privacy van bezoekers dan niet in het gedrang, mogen al die beelden wel bewaard worden, weegt de maatregel op tegen het beoogde doel?

“Gezichtsherkenning mag alleen in uitzonderlijke gevallen”

“Gezichtsherkenning op basis van biometrische gegevens mag alleen in uitzonderlijke gevallen,” zegt privacy- en big data-specialist Bart van der Sloot. Wat uitzonderlijk is? “De wetgever heeft het voorbeeld gegeven van een kerncentrale, waarbij je zeker wil weten dat de mensen die naar binnen gaan zijn wie ze zijn. Gezichtsherkenning kan dan helpen.”

Te zwaar middel

“De veiligheidsrisico’s waarmee het zwembad te kampen heeft zijn vermoedelijk niet hetzelfde als die van een gemiddelde kernreactor,” vervolgt Van der Sloot. “Dit mag dus niet.” Gezichtsherkenning is volgens hem niet noodzakelijk, proportioneel en subsidiair. Het is een te zwaar middel voor het beoogde doel. “Een jurist had gelijk een streep gezet door dit plan.”

“Als ik het universiteitsbestuur was zou ik eventuele boetes voor zijn”

Er moet volgens Van der Sloot naar een lichter middel gezocht worden, en dat is niet de vingerscan die al meer dan tien jaar gebruikt wordt. “Dat mag ook niet.” Juridisch gezien is ook dat een te zwaar middel. Er hangt het zwembad een mogelijke boete van twintig miljoen euro boven het hoofd, die kan zowel voor gezichtsherkenning als voor de vingerscan uitgedeeld worden.

De universiteit kan ook een boete krijgen

Sinds 2014 worden er op de universiteit, in het sportcentrum, ook vingerafdrukscanners gebruikt. En dat mag niet, is wederom het oordeel van de onderzoeker. Net als het zwembad riskeert de universiteit een boete.

Deze boetes zijn nog niet uitgedeeld, maar daar kan verandering in komen. “De Autoriteit Persoonsgegevens begint nu met het uitdelen van boetes.” Universiteiten gaan volgens Van der Sloot onder de loep genomen worden. “Als ik het universiteitsbestuur was zou ik eventuele boetes voor zijn. Voor twintig miljoen euro kan je een hoop goede onderzoekers en onderwijzers aanstellen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.