Valse start

De introductieweek mag dan een groot evenement zijn, in veel vriendengroepen ging het vorige week maar over één ding: Lowlands. Meer specifiek: de regen daar. Hoe leuk is Lowlands namelijk nog als je iedere ochtend uit je tent drijft omdat het de hele nacht goot?

Strikkers banner

Niet alleen in Biddinghuizen werden er vorige week tenten opgeklapt. In het Tilburgse Spoorpark heeft de internationale studentenorganisatie ISAT eveneens een studentententenkamp opgezet. Het aantal internationale studenten dat over twee weken aan een studie aan Tilburg University begint is fors toegenomen ten opzichte van vorig jaar, terwijl het aantal studentenkamers hetzelfde bleef. Het gevolg is dat honderden studenten nog geen kamer hebben en noodgedwongen in een tentje moeten slapen.

Iedereen die weleens naar een festival is geweest, weet hoe het is om drie dagen in zo’n ding te overnachten. Deze studenten slapen een week in het Spoorpark, moeten dan vier dagen naar Alphen – vergis je niet, dat is vijftien kilometer verderop – omdat het Spoorpark in gebruik is en blijven er dan tot 8 september. Voor de periode erna heeft ISAT een hotel in Breda achter de hand waar studenten voor 31 euro per nacht kunnen verblijven. Dat is meer dan 900 euro per maand en daarmee waarschijnlijk meer dan je ouders aan hypotheek betalen.

Neem een student in huis

Los van dit verhuiscircus en de hoge kosten die daarmee samenhangen moeten deze studenten ook nog eens beginnen aan een studie in een stad waar ze de taal niet spreken en aan een universiteit die – de studenten uit Angelsaksische landen daargelaten – doceert in een taal die niet de hunne is. Je zou van minder studiestress krijgen.

“De universiteit regelde een aantal accommodaties, maar gaf niet aan waar ze lagen, hoe groot de kamers waren, of studenten faciliteiten moesten delen”

De twee partijen die er iets aan kunnen doen staan erbij en kijken ernaar. CDA-fractievoorzitter Ton Gimbrère liet zich van zijn olijke kant zien. Terwijl zijn partij de stad bestuurt en dus gaat over de bouw van studentenwoningen riep hij Tilburgers op een student in huis te nemen. Er waren zo’n honderd belangstellenden bij zijn informatieavond, waarmee werd aangetoond dat het niets meer was dan een mediagenieke druppel op een gloeiende plaat.

De universiteit, die bewust haar studies in het Engels doceert en weet dat er daardoor veel meer studenten uit het buitenland naar Tilburg komen, was duidelijk onvoldoende voorbereid. Begin deze maand stuurde ze een e-mail waar de paniek tussen de regels te lezen was. De universiteit regelde een aantal accommodaties, maar gaf niet aan waar ze lagen, hoe groot de kamers waren, of studenten faciliteiten moesten delen. Om het af te maken moesten studenten ook nog eens binnen twee dagen reageren en als ze ergens voor kozen, waren ze verplicht de huur te betalen en konden ze zich niet meer terugtrekken. De universiteit kon dat wel, zij garandeerde geen slaapplek.

Student mag het oplossen

Toen bleek dat haar eigen initiatieven niet voldoende waren, riep de universiteit studenten op vooral buitenlandse studenten in huis te nemen. Je leest het goed. Of jij als student, die door dit beleid van de universiteit steeds meer moeite moet doen om überhaupt nog een studentenkamer in Tilburg te vinden, even het probleem van de universiteit wil oplossen.

Door veel buitenlandse studenten aan te trekken, zonder te checken of er voldoende woningen zijn, bezorgt de universiteit deze tientallen studenten – en daarmee ook zichzelf – een valse start.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.