Wat gebeurt er met jouw campus afval?

Dagelijks gooien we op de campus zo’n 900 kilo afval weg. Bierblikjes, papieren aantekeningen, sinaasappelschilletjes; alles gaat in een en dezelfde prullenbak. Waarom moet je jouw afval thuis wel netjes scheiden en hoeft dat hier niet? In deze video leggen we het voor je uit.

‘Nascheiding levert meer rendement op’

Tilburg University heeft bewust gekozen om het afval niet aan de bron te scheiden. “Verschillende onderzoeken tonen aan dat het nascheiden van afval meer rendement oplevert,” legt Bram Groothuis uit aan Univers. De Facility Services-medewerker doelt daarbij op wetenschappelijk onderzoek, dat concludeert dat de nascheiding van plastic meer geld oplevert en minder schadelijk is voor het milieu.

Een andere reden om te kiezen voor nascheiding was volgens Groothuis het kostenplaatje. “Als je alles aan de bron scheidt moet het ook allemaal apart worden opgeslagen en worden vervoerd naar de verschillende recyclingbedrijven. Het is niet alleen duurder, maar werkt ook milieubelastender.”

Papier, ijzer, glas en meubilair worden overigens wel aan de bron gescheiden.

Waarom scheid je thuis je afval wel?

Volgens Groothuis komt dat door overheidssubsidies. In de tijd dat machinaal scheiden nog niet nauwkeurig genoeg was, heeft de overheid besloten om geld te geven aan gemeentes die inwoners hun afval zelf laten scheiden. Nu de afgelopen jaren is gebleken dat nascheiding lucratiever is, zijn verschillende gemeentes terug overgestapt naar nascheiding.

Zo wordt in de gemeentes Ridderkerk, Barendrecht en Albrandwaard vanaf 1 januari 2020 plastic niet meer apart opgehaald. Het doel: minder restafval verbranden.Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste video’s van Univers? Abonneer je dan hier op ons YouTube kanaal.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.