Wordt Quirien Hagens de nieuwe ‘Jonge Theoloog des Vaderlands’?

Wordt Quirien Hagens de nieuwe ‘Jonge Theoloog des Vaderlands’?

De Tilburgse promovenda Quirien Hagens strijdt samen met vijf andere beginnende theologen om de titel ‘Jonge Theoloog des Vaderlands’. Met een pleidooi voor minder maakbaarheid en meer ontvankelijkheid hoopt ze genoeg stemmen te verzamelen om tijdens de Nacht van de Theologie als winnaar uit de bus te komen.

De Jonge Theoloog des Vaderlands is een talentprijs voor een student theologie of een net afgestudeerd theoloog. Vorig jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt aan Rik Zwiers. Nu is het tijd voor een opvolger. Hiervoor zijn zes jonge theologen geselecteerd door verschillende universiteiten en hogescholen met een studie theologie.

Tot en met 16 november kan er gestemd worden op de zes kandidaten. Met een korte video en een essay stellen zij zichzelf voor op de site van de Nacht van de Theologie. Zo ook Quirien Hagens, die naast promovenda aan Tilburg University ook docent filosofie, levensbeschouwing en cello is.

“Tegenwoordig streeft de mens ernaar om alles naar zijn hand te zetten, maar als blijkt dat niet alles maakbaar is, staan we met lege handen,” vertelt Quirien Hagens in haar video. De theologie kan volgens Hagens helpen om tegenover het maakbare een houding van ontvankelijkheid te zetten. “Theologie biedt verrijkende inzichten.”

Stemmen op de kandidaten

Tijdens het middagprogramma van de Nacht van de Theologie, op 16 november, gaan de kandidaten met elkaar in debat. Drie van hen gaan vervolgens door naar het avondprogramma, waar ze in een elevator pitch vertellen waarom zij de titel moeten krijgen. Een van deze drie wordt uiteindelijk de Jonge Theoloog des Vaderlands.

De andere vijf kandidaten die dit jaar meestrijden zijn: Mark de Jager van de Protestantse Theologische Universiteit, Janine Hogendoorn van de Theologische Universiteit Kampen, Andrea Hokse van Hogeschool Viaa, Daan Savert van de Vrije Universiteit en Robert-Jan Nijland-Beltman van Hogeschool Windesheim.

Op nachtvandetheologie.nl kan op de kandidaten gestemd worden. De uitslag wordt deels bepaald door een vakjury en deels door de internetstemming.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.