TEDx talk Ellen Dreezens: ‘Rouwende mensen hebben niets aan advies’

TEDx talk Ellen Dreezens: ‘Rouwende mensen hebben niets aan advies’

Wie rouwt om een verlies staat vaak even stil. Wat doet rouw met mensen en hoe kunnen ze het beste geholpen worden? Daarover gaat de TEDx talk van TiU-docent Ellen Dreezens.

Beeld Pixabay

Beeld Pixabay

Met rouw krijgt iedereen vroeg of laat te maken, maar we weten vaak niet hoe we er mee om moeten gaan. Wie rouwt bevindt zich in een ravijn, zegt Ellen Dreezens, docent aan het University College Tilburg. Wat rouwende mensen vaak toegeworpen krijgen zijn goedbedoelde opmerkingen. Een vrouw die een miskraam krijgt, weet tenminste dat ze zwanger kan worden. “Probeer het gewoon nog eens.” Een man wiens ouders op tachtigjarige leeftijd overlijden, krijgt te horen dat ze een mooie leeftijd hebben bereikt. “Wees daar blij over.”

Maar het is niet aan anderen om te bepalen of iemand mag rouwen, zegt Dreezens in haar TEDx talk die ze uitsprak in Breda. Geef ze geen advies, maar hulp. Gooi ze een touw toe, zegt Dreezens, zodat ze uit het ravijn kunnen klimmen wanneer ze eraan toe zijn.

En er zijn nog zoveel meer redenen om te rouwen. Hoe dat rouwen eruitziet, hoe lang het duurt en wat het met mensen doet, daarover vertelt ze in haar talk.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.