TiU-studente Cindy mishandeld in campusflat: “Ze zongen over het coronavirus en trokken messen”

TiU-studente Cindy mishandeld in campusflat: “Ze zongen over het coronavirus en trokken messen”

“Eigenlijk begint nu pas een beetje te bezinken wat er is gebeurd”, vertelt TiU-studente Cindy (24) aan Univers. Zij liep zaterdagavond een hersenschudding en andere verwondingen op nadat ze in studentencomplex Intermezzo werd mishandeld door een groep jongemannen. Ze zongen over het coronavirus en trokken messen.

Foto: Jack Tummers

Foto: Jack Tummers

“Ik doe mijn best om de dingen weer voor de geest te halen, maar door de hersenschudding is dat lastig. Ik ben volgens mij nogal hard gevallen, de precieze woordenwisseling kan ik me niet goed herinneren”, vertelt de studente aan de telefoon.

“Wat ik nog weet is dat ik rond 23.30 de lift instapte om mijn post op te halen. Een groep van vier of vijf mannen stapte op de vijfde of zesde verdieping in. Eentje had een roze pruik op en volgens mij een soort glitterpak aan. Ze begonnen een carnavalslied over het coronavirus te zingen”, zegt de Nederlandse studente met een Chinese achtergrond.

“Ik zei dat ze moesten stoppen. Daarop begonnen ze te duwen, waarna ik weer zei dat ze moesten stoppen. Toen trokken ze messen en zeiden dat ze het coronavirus zouden uitroeien. Het eerste wat ik hierna weet is dat ik wakker werd op de vloer met enkele verwondingen.”

Angstig

Op dit moment verblijft Cindy niet in haar Tilburgse studentenwoning, ze voelt zich er niet meer veilig. “Mijn familie wil dat ik helemaal niet meer terugga. Ze vinden het te gevaarlijk.” Zelf twijfelt ze nog: “Ik ben nu te angstig, maar ik wil me niet laten wegpesten.”

“Waarom doen mensen dit, wat gaat er door hun hoofd?”

Hoe ze zich voelt? “Dat is lastig te beschrijven. Boos om wat er is gebeurd. Tegelijkertijd wil ik niet haatdragend zijn. Ik heb heel veel Nederlandse vrienden die super lief voor me zijn.”

Cindy hoopt dat wat haar is overkomen een eyeopener is voor mensen die denken dat grapjes over Aziaten en het coronavirus onschuldig zijn. “De Aziatische gemeenschap is een kwetsbare groep die vaker te maken heeft met racisme, maar daar vaak over zwijgt. Ik hoop dat er meer begrip ontstaat door wat ik heb meegemaakt. Zelf vraag ik me steeds af: waarom doen mensen dit, wat gaat er door hun hoofd?”

Op zoek naar getuigen

In een Facebook-groep voor bewoners van het studentencomplex Intermezzo deed Cindy een oproep, in de hoop dat getuigen zich melden. “Als iemand die zaterdagavond iets gezien of gehoord heeft, iets weet of iets denkt te weten, hoe klein ook, neem alsjeblieft contact met me op.”

Studentencomplex Intermezzo. Foto: Jack Tummers

Studentencomplex Intermezzo.
Foto: Jack Tummers

Na de oproep stroomden er vele reacties binnen van studenten die haar sterkte wensen, steun betuigen of aanbieden om voor haar te koken of boodschappen te doen. Ook kreeg ze verschillende persoonlijke berichten van mensen die mogelijk wat gezien hebben. “Aan hen heb ik gevraagd of ze die informatie willen delen met de politie.”

Ondertussen is de Tilburgse politie een buurtonderzoek gestart. Er wordt gezocht naar eventuele camerabeelden. Voor Cindy is het nu afwachten wat dat oplevert. Gisteren deed ze zelf officieel aangifte van mishandeling.

Getuigen kunnen zich melden bij het politieteam Leijdal in Tilburg. Ook kan er met informatie gebeld worden naar 0900-8844 of anoniem op Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.