Keuzegids Universiteiten 2021: vijf bachelors van Tilburg University op de eerste plek

Keuzegids Universiteiten 2021: vijf bachelors van Tilburg University op de eerste plek

Vijf bachelorstudies van Tilburg University zijn de beste in hun discipline, blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2021. Drie opleidingen hiervan zijn gekwalificeerd als ‘topopleiding’. De universiteit bekleedt zelf een vijfde positie in de algemene ranking.

De Keuzegids Universiteiten is een jaarlijkse, onafhankelijke vergelijking van alle universiteiten en hun bacheloropleidingen. Normaal gesproken wordt deze ranglijst grotendeels gebaseerd op de Nationale Studenten Enquête, waarin honderdduizenden studenten hun opleiding beoordelen. Dit jaar is anders, aangezien er vanwege de coronacrisis is besloten de NSE niet te laten doorgaan.

Daarom zijn de beoordelingen van de NSE 2019 opnieuw gebruikt, wat ertoe heeft geleid dat de nieuwe ranking vergelijkbaar is met die van vorig jaar. Door het studiesucces van opleidingen dit jaar extra zwaar te laten meewegen, is gepoogd toch een onderscheid aan te brengen. Hierbij is voornamelijk gekeken naar hoeveel studenten zich inschrijven voor het tweede jaar en hoeveel van hen afstuderen zonder studievertraging.

Een algemene vijfde plek

De algemene ranglijst van universiteiten is verdeeld in twee categorieën: de ‘brede, klassieke universiteiten’ en de ‘overige universiteiten’. Tilburg University behoort tot de overige universiteiten omdat het geen studies aanbiedt die vallen onder de bètawetenschappen.

Binnen deze categorie bezet de universiteit een vijfde plek met een totaalscore van 63,5. De positionering blijft hiermee hetzelfde als het jaar ervoor, terwijl de totaalscore wat is gestegen (62).

Vijf beste bachelors in vakgebied

Vijf van de twintig beoordeelde bachelors van Tilburg University scoren het best van alle Nederlandse bacheloropleidingen in die discipline. Het gaat hier onder andere om de opleidingen Filosofie, Online Culture, Global Law en Economie. Ook de studie Fiscaal Recht staat op een gedeelde eerste plek.

Van deze studies mogen er drie het predicaat ‘topopleiding’ voeren. Dit zijn bacheloropleidingen die een eindscore van 75 punten of meer hebben. Zo behaalde de opleidingen Filosofie en Online Culture respectievelijk 80 en 76 punten. Opnieuw is ook de studie Economie (86) gekwalificeerd als topopleiding.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.