Het begin van het einde

Men zegt weleens dat niets eeuwig voortduurt. Alles zou een begin en een einde hebben. Zelfs onze eigen aarde zal ooit vergaan. Van sommige dingen willen we niet dat ze eindigen, zoals een vurige liefde, het leven van een vriend of familielid, een mooie droom of het gevoel van euforie. Andere dingen kunnen maar niet snel genoeg eindigen: een pandemie, oorlogen, twijfel of (tentamen)stress.

Soms is het onduidelijk wanneer iets eindigt en soms bepalen wij mensen zelf het einde van de dingen. Dan trekken we ergens een duidelijke streep onder en zeggen we: “Dit is nu voorbij en het is goed zo.” Zo nemen we ons voor om elk jaar, op de laatste dag van het jaar, afscheid te nemen van het voorgaande jaar en te vieren dat er een nieuw jaar aanvangt.

Dit jaar was dat nog wat meer bijzonder, want veel mensen zijn blij om 2020 achter zich te laten en vestigen goede hoop op 2021. Het jaar 2021 zou een ommekeer beloven, het einde van ingeperkte vrijheden en de terugkeer naar het ‘gewone’ leven.

Toen de klok een paar dagen geleden om 12 uur sloeg, leek het daaropvolgende halfslachtige vuurwerkspektakel symbool te staan voor een weifelend geluksgevoel. We willen wel juichen, maar nog niet te vroeg.

Het einde van 2020 heeft iets weg van een open einde: een ‘einde’ waarvan niet duidelijk vaststaat dat het wel een einde is. Een beetje zoals het einde van een onbevredigende film, dat vooral vraagtekens bij de kijker achterlaat. Leefden ze nog lang en gelukkig? Hoe zat dat nou met…? Of wat nou als…?

Achter zo’n open einde kan een onbehaaglijk gevoel van onzekerheid schuilen, maar een open einde gaat tevens gepaard met de kans om iets nog wél af te sluiten, om onbeantwoorde vragen nog te beantwoorden. In een open einde ligt vaak de belofte van een ‘wordt vervolgd’. Het einde van 2020 was dan misschien een open einde, maar het jaar 2021 is hopelijk het goedgezinde vervolg daarop.

De eerste coronavaccinatie in Nederland is vandaag gezet bij zorgmedewerker Sanna. Zal dit dan het begin van het einde zijn?

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.