Britten uit Erasmus+: ‘Komend collegejaar nog geen probleem, hoop voor lange termijn’

Britten uit Erasmus+: ‘Komend collegejaar nog geen probleem, hoop voor lange termijn’

In de kerstvakantie lag het er opeens: een Brexit-akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De Britten treden ook terug uit het uitwisselingsprogramma Erasmus+, maar studenten van Tilburg University komen er komend collegejaar nog niet door in de problemen.

Beeld Elionas2 / Pixabay

Volgens TiU-woordvoerder Tineke Bennema zijn Britse universiteiten populaire uitwisselingsbestemmingen voor Tilburgse studenten. Voor het Tilburgse International Office is de stopzetting van Erasmus+ door het VK dan ook een teleurstelling. Tot het laatste moment werd gehoopt op een ander resultaat van de Brexit-onderhandelingen.

De beëindiging van Erasmus+ is geen probleem voor huidige uitwisselingsstudenten in het VK, volgens Bennema. Ook studenten die hun uitwisseling naar de overkant van het Kanaal in collegejaar 2021/22 willen doen, lijken de dans te ontspringen.

“In de huidige periode van het Erasmus+-programma zijn nog steeds financiële middelen voor studenten beschikbaar,” zegt Bennema. “Studenten kunnen verwachten dat zij hun Erasmus+-beurs zullen krijgen voor alle uitwisselingen die vóór 31 mei 2022 zijn afgerond.”

De teleurstelling van International Office betreft niet alleen studenten. Bennema: “Ook onderzoekers en wetenschappers, zowel hier als daar, profiteren van de vele mogelijkheden van Erasmus+.”

De afdeling voor internationale uitwisseling hoopt dat er op middellange tot lange termijn alternatieve financiering beschikbaar komt, “zowel voor studentuitwisselingen als andere internationaliseringsactiviteiten”.

Reisadvies

Vanwege de wereldwijde COVID-19-pandemie houdt International Office dit semester de officiële reisadviezen voor uitwisselingsbestemmingen binnen de EU in de gaten, tot twee weken voor vertrek. Uitwisselingen met landen ‘op oranje of rood’ worden geannuleerd. Voor landen buiten de EU, zoals het VK per 1 januari 2021, werd afgelopen najaar al een beslissing genomen.

Contact

Studenten met vragen over de veranderde voorwaarden van het Erasmus+-programma kunnen contact opnemen met studyabroad@tilburguniversity.edu.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.