Sloop Prismagebouw in zicht

Het Prismagebouw wordt gesloopt. Na ruim vijftig jaar komt er plek voor iets nieuws. In de zomer moeten vooral studenten rekening houden met overlast.

Beeld Univers

Een deel van Prisma werd in 2016 al gesloopt, om ruimte te maken voor CUBE. Nu gaat het volledig tegen de grond. Begin dit jaar worden onderdelen en bouwmaterialen verwijderd. Ingezet wordt op hergebruik of recycling. Ook wordt asbest verwijderd. Omdat er naar verwachting hooguit ‘in lichte mate’ iets te horen is van de werkzaamheden, gaat het onderwijs in aangrenzende gebouwen door.

Later in het jaar worden de draagconstructie, de vloeren en het dak verwijderd. Dat gaat wel voor overlast zorgen. Om onderwijs en onderzoek zoveel mogelijk te ontzien, gebeurt dit in de zomermaanden juli en augustus. Ook werkt de universiteit bijvoorbeeld met geluids- en trillings-arme werkmethodes.

Het Warandegebouw wordt tijdens deze werkzaamheden gesloten. Er wordt nog gezocht naar alternatieven voor tentamens. In CUBE en de universiteitsbibliotheek moet rekening worden gehouden met ‘substantiële geluidsoverlast’. Omdat tegen die tijd ook het interieur van de UB wordt aangepast, zijn er dan bovendien minder werkplekken.

Food court

Het nieuwe gebouw, met het langverwachte food court, laat nog wel even op zich wachten. Directeur Facility Services Paul Hoeijmans laat aan Univers weten dat het gebouw omstreeks 2024/2025 op de planning staat voor oplevering, maar dat die planning en het ontwerp nog besproken gaan worden in de medezeggenschapsraden.

Ook moeten er eerst andere bouwprojecten worden afgerond, zoals het onderwijsgebouw dat naar verwachting in 2022 op de huidige parkeerplaats naast het Tiasgebouw zal verschijnen. Pas als dat allemaal rond is, kan er gebouwd worden op de vlakte die Prisma nalaat.

Noodbouw

Prisma werd in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw neergezet als noodbouw. Door de jaren heen bleek er steeds opnieuw behoefte aan. Vele personeelsleden en studenten hebben in het gebouw gewerkt of gestudeerd. Vorig jaar kregen 89 internationale studenten er vanwege woningnood zelfs tijdelijk een kamer.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.