Tilburg University breidt uit: een zusje voor CUBE

Groeien. Daar zet Tilburg University al een tijdje op in. Met succes, want de studentenaantallen nemen nog steeds toe. Net zoals de drukte op de campus. En dus is het tijd voor nieuwbouw. Dit zijn de plannen.

Impressiefoto: Powerhouse Company

Impressiefoto: Powerhouse Company

Speuren naar vrije studieplekken, een overvolle Mensa rond lunchtijd en overal geparkeerde fietsen op de campus. Steeds meer studenten kiezen voor Tilburg University en dat is te merken. De universiteit verwacht in ieder geval nog een aantal jaar door te groeien.

Om de drukte die met de groei gepaard gaat op te vangen, wordt in 2021 begonnen met de bouw van een nieuw onderwijsgebouw, zo liet de universiteit weten. Dit gebouw komt naast het Tias gebouw te staan en tegenover CUBE, op de plek waar nu nog geparkeerd kan worden.

Het parkeerterrein waar het nieuwe onderwijsgebouw moet komen.

Het parkeerterrein waar het nieuwe onderwijsgebouw moet komen.

Grote collegezalen en meer werkplekken

Het nieuwe onderwijsgebouw moet ruimte bieden aan grote en kleinere collegezalen, vertelt hoofd Real Estate Management, Paul Hoeijmans. “Er komt een grote zaal met plek voor 450 personen en een zaal voor 100 personen. Daarnaast komen er twaalf kleinere college-ruimtes en in de gangen een flink aantal zelfstudieplekken. Ook is er een foyer voor evenementen in het plan opgenomen.”

Het gebouw wordt opgenomen in een parkachtige omgeving zoals rondom Cobbenhagen, vertelt Hoeijmans verder. “Goed aansluitend op het Warande bos en een omgeving die zichzelf echt opent naar de wijk en het station. Streven is dat onze studenten, maar zeker ook de wijk waar we aan grenzen blij gaan worden van de nieuwe groene kwaliteit die we willen toevoegen op de campus.”

Op de benedenverdieping van het gebouw komt een kiosk. “Daar kun je straks op weg van of naar het station een snelle snack of koffie-to-go meenemen. Maar ook wijkbewoners die bijvoorbeeld met de hond over het terrein wandelen kunnen er een versnapering halen. Het idee is dat er ook een klein terras bij komt.”

Het pand krijgt drie bouwlagen en moet qua stijl passen bij de architectuur van Bedaux, net als veel andere panden op de campus. Het Rotterdamse architectenbureau Powerhouse Company gaat het gebouw ontwerpen. Bovenstaande impressietekening is een eerste schetsontwerp.

Om de verloren parkeerruimte te compenseren wordt er aan de kant van de Warande een parkeergebouw van drie verdiepingen gebouwd. Dat moet 450 parkeerplekken opleveren, 150 meer dan er nu zijn. Ook dit parkeergebouw moet goed in de groene campus passen. “Het wordt zeker geen betonnen bak”, aldus Hoeijmans. Overleg met de wijkbewoners over de bouwplannen is inmiddels opgestart.

Afbeelding: Tilburg University

Afbeelding: Tilburg University

Nieuwe toegangspoort

Voor de nieuwbouw moeten wel een groot aantal bomen wijken. Daarvoor is een gedegen inventarisatie gemaakt, vertelde Paulina Snijders, vice-voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, aan Brabants Dagblad. “Bepalende bomen blijven staan en wat we moeten weghalen wordt gecompenseerd.”

Verder liet Snijders weten dat het nieuwe onderwijsgebouw een toegangspoort moet worden vanaf het station. Met de naam ‘Tilburg University’ duidelijk op de voorgevel. “Als je daar aankomt, moet het meteen in het zicht staan. En je moet er goed naartoe kunnen lopen. Niet langer sluip-door, kruip-door, maar een open verbinding.”

Of dat werkelijkheid wordt hangt af van de bereidheid van NS en Prorail om mee te werken aan de renovatieplannen voor station Tilburg University. Die plannen werden vorige week aangekondigd door de gemeente Tilburg.

Het nieuwe onderwijsgebouw moet in 2022 klaar zijn. Het wordt de tweede grote uitbreiding van de campus. In het najaar van 2018 werd CUBE al in gebruik genomen. In de ‘strategische vastgoedvisie’ van de universiteit staan ook plannen voor de eventuele realisatie van een derde en vierde nieuwbouw en een uitbreiding van het Sportcentrum.

nieuwbouw2

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.