Studenten geven kiesadvies in podcast: ‘Faberyayo deelde een post over ons, wow!’

Studenten geven kiesadvies in podcast: ‘Faberyayo deelde een post over ons, wow!’

Jongeren helpen om een keuze te maken uit de wirwar aan politieke partijen, dat is het doel van de podcast KiesAdvies. Steeds meer luisteraars weten hun podcast inmiddels te vinden: “Vandaag hadden we al 1300 luisteraars en het worden er steeds meer.”

Isa de Beer en Iris Zoet

We spraken Iris Zoet, TiU-masterstudent Global Management of Social Issues en EUR-masterstudent Molecular Medicine Isa de Beer eind 2020 al over hun podcast KiesAdvies. Daarin maken ze leeftijdsgenoten (en zichzelf) wegwijs in het politieke labyrint, om uiteindelijk tot een goede stemkeuze te komen. Een week voor de verkiezingen is het tijd voor een update.

Hoe is het gegaan sinds de laatste keer dat we elkaar spraken in december?

“We hebben niet stilgezeten! Inmiddels staan er dertien afleveringen online over verschillende politieke partijen. En we hebben twee bonusafleveringen gemaakt. Eentje met De Kiesmannen over de verkiezingsprogramma’s en een aflevering over de rol van Europese samenwerking bij de komende verkiezingen.

“Ook zijn we de #stemopeen20er campagne gestart. Verschillende jonge politici die op de kieslijst staan, van Denk tot CDA, stellen zichzelf voor in een filmpje op onze Instagrampagina. Verder hebben we de gratis te downloaden ‘Kleine Verkiezingsbundel’ gelanceerd, met samenvattingen van 12 verkiezingsprogramma’s.”

Waren er hoogte- en dieptepunten?

“Onze aantallen volgers op sociale media en luisteraars zijn exponentieel gestegen, dat is sowieso een hoogtepuntje! Vandaag hadden we bijvoorbeeld al 1300 luisteraars en het worden er steeds meer. Een post over ons werd gedeeld door Faberyayo, wow! En we zijn op websites terug te lezen als aanrader tussen grote podcast-namen zoals DAMN Honey en NRC Vandaag.

“Dieptepunten zijn er niet echt, behalve misschien de onwijze drukte. Het doorspitten van de verkiezingsprogramma’s was echt een rotwerk, daar zijn we ontzettend veel tijd aan kwijt zijn geweest.”

Welke reacties krijgen jullie?

“Veelal positief. Luisteraars zijn super blij met onze verkiezingsbundel en vinden het tof dat we ook kleinere partijen een podium hebben gegeven. We hebben ook wat kritische reacties ontvangen, met name over de aflevering van de PVV. Veel ‘linksere’ stemmers vinden dat partijen zoals de PVV en de FvD geen podium moeten krijgen, maar wij blijven graag politiek neutraal en willen álle jongeren bereiken.”

De vorige keer dat we elkaar spraken waren jullie er zelf nog niet uit. Weten jullie ondertussen op welke partij je gaat stemmen? Oftewel Isa: ben je al een beetje verliefd geworden op een partij?

“Ja we zijn eruit! Isa is zelfs lid geworden van een partij. Maar omdat we rond de gemeenteraadsverkiezingen verder willen met deze podcast laten we onze eigen voorkeur liever in het midden.”

Hebben jullie nog advies voor studenten die nog niet weten wat ze willen stemmen?

“In onze verkiezingsbundel hebben we in een paar ‘stappen’ beschreven hoe je je stem beter kunt bepalen, een voorproefje:

1. Kies drie tot vijf thema’s of standpunten die voor jou op dit moment héél belangrijk zijn, bijvoorbeeld het minimumloon, het klimaat of de positie van ZZP’ers. Je bent het niet snel met álle standpunten van een partij eens, daarom is het goed om je te focussen op bepaalde onderwerpen.

2. Als je niet weet welke partijen bij je passen, doe dan verschillende kieswijzers. Deze kunnen je zeker een richting geven van welke partijen overeenkomen met jouw standpunten. Op Sargasso.nl vind je een overzicht met verschillende stemwijzers.

3. Focus je nu op de partijen die uit je kieswijzers kwamen of waar jij een goed gevoel van krijgt. Pak onze bundel erbij, of zoek de verkiezingsprogramma’s op van deze partijen. Wij hebben heel veel ‘Ctrl+F’ gebruik, hiermee kun je makkelijk zoeken op onderwerpen.

“En als je niet van lezen houdt, het laatste weekend voor de verkiezingen lanceren we een aflevering met stemtips.”

En maakt het nog uit naar welk persoon je stem gaat?

“Wij willen iedereen aanraden dit jaar wat verder te kijken dan de lijsttrekkers en je (voorkeurs)stem verstandig te gebruiken. Door op iemand te stemmen die op een nét niet verkiesbare plek staat, kun je mensen met een bepaalde achtergrond de kans geven om in de Tweede Kamer te komen.

“Bijvoorbeeld iemand die zich focust op een belangrijk onderwerp. Je kan op deze manier ook meer mensen van kleur of meer vrouwen in de Kamer proberen te krijgen, of jonge politici zoals wij met #stemopeen20er proberen.”

Hoe ziet jullie verkiezingsdag eruit?

“Waarschijnlijk gaan we samen naar de stembus en misschien samen de tellingen volgen. Plus een sleepover (want… avondklok). Wellicht nemen we die avond nog een aflevering op of we gaan live op Instagram. Houd vooral onze Instagram in de gaten.”

En volgt daarna een zwart gat?

“Dat niet. We gaan wel een pauze nemen, daar hebben we behoefte aan. Maar er komt straks een coalitieperiode aan en over een jaar staan de gemeenteraadverkiezingen alweer voor de deur.”

Volg @KiesAdviesDePodcast op Instagram of beluister de podcast op SpotifyApple Podcasts of Google Podcast.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.