TiU-onderzoeker Marion van den Heuvel genomineerd voor aanmoedigingsprijs

TiU-onderzoeker Marion van den Heuvel genomineerd voor aanmoedigingsprijs

TiU-onderzoeker Marion van den Heuvel (TSB) staat met haar onderzoek naar de groei van het babybrein in de baarmoeder op de longlist voor Wetenschapstalent 2021. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Tot 3 mei kan iedereen stemmen, daarna kiest een vakjury uit de overgebleven kandidaten één winnaar.

Beeld Unsplash

Vijftien jonge wetenschappers maken kans om de New Scientist Wetenschapstalent 2021-prijs te winnen, die naast de titel bestaat uit een geldbedrag van €2500. Vrijwel iedere Nederlandse en Vlaamse universiteit droeg kandidaten aan voor de longlist. Van den Heuvel noemt het een eer door Tilburg University te zijn voorgedragen.

“De nominatie betekent voor mij dat mijn onderzoek wordt gezien, en belangrijk wordt gevonden. Zelf vind ik de hersenen van baby’s al jaren ontzettend interessant, maar het is fijn om nu te merken dat anderen dat ook vinden.”  

Meedraaien

Van den Heuvel meet de hersenactiviteit van baby’s in de baarmoeder, om te achterhalen welke factoren van invloed zijn op de groei van ongeboren kinderen. Ze ontdekte dat angstklachten, depressiviteit en stress bij de moeder zorgen voor veranderingen in de hersenen van ongeboren baby’s.

Marion van den Heuvel. Beeld Ton Toemen

Om haar onderzoek voort te kunnen zetten ontving Van den Heuvel in 2019 een prestigieuze Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Door de coronamaatregelen lag het laboratoriumonderzoek van Van den Heuvel echter het grootste deel van 2020 stil. Ze vertelde onlangs aan Univers dat ze daardoor een achterstand oploopt op wetenschappers die in andere landen aan soortgelijke onderzoeken werken.

Van den Heuvel: “Deze nominatie laat zien dat ik tussen de wetenschappers in Nederland en België nog goed meedraai, dat is fijn om te horen.” Inmiddels is haar onderzoek weer opgestart.

Stemmen

Iedereen kan stemmen op het grootste wetenschappelijk talent van Nederland en Vlaanderen. De online stembus is nog open tot 3 mei. Uit de vijf kandidaten met de meeste stemmen kiest een vakjury op 10 juni de winnaar. Van den Heuvel wil graag door, en roept op te stemmen op haar én het babybrein.

“Mijn onderzoek hoort thuis in de finale omdat ik met mijn onderzoek kansen creëer voor een nieuwe generatie. Alle vroege ervaringen worden in het brein opgeslagen, en jonge kinderen nemen alles mee naar de rest van hun leven. Investering in de hersenen van baby’s, vanaf het eerste begin, levert daarom veel op voor de maatschappij.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.