Uitslag verkiezingen: Fractie Front is weer de grootste studentenpartij

Uitslag verkiezingen: Fractie Front is weer de grootste studentenpartij

Fractie Front is terug aan de top. De studentenpartij is komend jaar met vijf zetels in de universiteitsraad vertegenwoordigd. Voor Fractie SAM zijn de verkiezingen teleurstellend verlopen. De partij moet genoegen nemen met vier zetels.

Het was de vraag der vragen. Zou fractie SAM de winst van vorig jaar behouden? Toen schreef de partij geschiedenis door na zes jaar de hegemonie van fractie Front te doorbreken. Maar nu de verkiezingsuitslagen bekend zijn, is er maar één conclusie mogelijk: het is weer business as usual. Fractie Front mag zichzelf de grootste studentenpartij van Tilburg University noemen.

Het verschil tussen beide partijen is klein. Fractie Front kreeg 2.718 stemmen, Fractie SAM kreeg er 2.591. De verkiezingen voor de universiteitsraad hadden een opkomstpercentage van 29,2 procent. Een lichte daling ten opzichte van vorig jaar, toen het opkomstpercentage op 29,8 procent lag.

Faculteitsraden

Studenten konden niet alleen voor de universiteitsraad stemmen, maar ook voor de faculteitsraden. Ook hier is het feest voor fractie Front. De partij stoomt verder op in de faculteitsraden met haar Active-partijen.

Bij Tilburg School of Economics and Management (TiSEM) is Active-TiSEM nu zelfs de grootste partij met vijf zetels. Fractie ECCO moet genoegen nemen met slechts twee zetels. Een flinke aderlating voor de fractie, lang de enige studentenpartij in de raad, en altijd de grootste.

In de overige faculteitsraden behouden de klassieke decentrale studentenpartijen een meerderheid, maar zien ze de Active-partijen van Front flink groeien.

Bij Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB) en Tilburg Law School (TLS) veroverden de Active-partijen drie zetels, bij Tilburg School of Humanities and Digital Sciences (TSHD) waren het er twee. Fractie Vrijspraak (TLS) en fractie Stimulus (TSB) hebben komend jaar ieder vier zetels, fractie Dante (TSHD) heeft er drie.

Corona

Fractie Front nam vorig jaar voor het eerst deel aan de verkiezingen op decentraal niveau met haar Active-partijen. Dat leidde tot veel kritiek van de klassieke studentenpartijen. Dit lijkt de Active-partijen niet te raken. Bij alle faculteiten hebben ze meer zetels veroverd ten opzichte van vorig jaar.

De verkiezingen en de verkiezingscampagnes werden dit jaar volledig online gehouden. Waarschijnlijk verklaart dit het relatief lage opkomstcijfer voor de universiteitsraad. Voor corona lag het opkomstpercentage boven de veertig procent.

Volgend jaar zijn er weer verkiezingen. Dan mag er niet alleen op de studentenpartijen worden gestemd, maar ook op de medewerkerspartijen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.