We zijn er weer!

“O, je bestaat echt!” roep ik spontaan uit tijdens één van onze uitgestelde diplomeringsceremonies. Ik had de student alleen maar als een pratend hoofd met schouders op mijn beeldscherm leren kennen. En nu stond er ineens een ‘echt’ mens voor me. Alsof ze zo uit de televisie was gestapt. En meteen is het duidelijk: we kunnen heel veel online bereiken, maar het haalt het niet bij een live ontmoeting.

Ik was voor het eerst sinds bijna anderhalf jaar weer op de campus. Oké, ik heb op een kille winteravond een keer wat spullen opgehaald. Toen was het er angstaanjagend stil. Donker. Met dode planten op mijn bureau. Nu was alles anders. Beter. Fleurige bloemen sierden de ruimtes, een DJ draaide vrolijke deuntjes, chique geklede studenten troonden hun geliefden mee naar de diploma-teken-tafel. En er waren weer fijne gezellige collega’s.

Die collega’s waren er een paar dagen later ook. Toen ik voor het eerst sinds bijna anderhalf jaar weer voor een werkdag naar kantoor kwam. Met mij nog een paar andere collega’s. En al gauw bleek de verwoestende werking van onze thuisisolatie. Sommigen herinnerden zich de verdieping waarop we werken niet meer. Iemand brabbelde een bijna onverstaanbaar taaltje. Zelf had ik geen idee meer hoe ik op mijn werk-pc moest inloggen en zag ik mijn theewater verdwijnen in het gat naast mijn verkeerd geplaatste beker. Gelukkig bleken dit slechts opstartproblemen.

Na de nodige bijpraat-praatjes, het opnieuw inrichten van mijn werkplek, wat achterstallig opruimwerk en een gezellige intercollegiale lunch, begin ik te landen in mijn vernieuwde omgeving. Het monotoon ventilatiegezoem heeft een rustgevende werking. Op de achtergrond klinkt soms geroezemoes van pratende collega’s. En uit mijn raam zie ik gele grijpers schijnbaar sierlijk het P-gebouw afbreken. Alleen stofwolken verraden dat het er toch grof aan toe gaat.

Alle lichten staan momenteel op groen voor ‘normaal’ onderwijs. Onderwijs op de campus zelf, live. Toch waart er nog voorzichtigheid rond. De besmettingscijfers lopen weer op. Maar ook de vaccinatiecijfers. Wordt het een nek-aan-nekrace van het virus tegen het vaccin? Alleen de tijd zal het leren. Maar voor nu geldt: we zijn er weer!

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.