Protestactie tegen woningnood op campus: ‘Tweehonderd studenten dakloos’

Protestactie tegen woningnood op campus: ‘Tweehonderd studenten dakloos’

Er is woningnood in Tilburg. Studenten komen niet aan een kamer en voelen zich niet gehoord door Tilburg University. Gisteren vond er een protestactie plaats bij de ingang van het Academiagebouw. Ook de universiteit was ter plaatse.

Studenten Marija en Richard voor het terrein bij Avans waar containerwoningen worden geplaatst. Beeld: Jack Tummers

Op Facebook was de actie aangekondigd met 78 geïnteresseerden en 17 deelnemers. Uiteindelijk kwamen slechts 2 studenten opdagen. Zij waren zelf niet eens op zoek naar woonruimte, maar wilden de actie met hun aanwezigheid steunen. Marija uit Servië is bezig aan haar master en Richard is student rechten.

Daarnaast waren Paul Hoeijmans, directeur Facility Services en Piet van Ierland, directeur Marketing en Communicatie op de geplande actie afgekomen om met de studenten in gesprek te gaan. Wellicht waren de andere deelnemers op dat moment ergens in Tilburg om woonruimte te bezichtigen? Of gewoon moedeloos van het lange zoeken en alle afwijzingen.

Dutch only

Van een actie was dus geen sprake. Toch was de komst naar het Academiagebouw niet helemaal voor niets door de uitwisseling van ervaringen. Richard volgt de problemen rond de woningnood bij nieuwkomers en terugkerende masterstudenten en zet zich in om een aantal studenten aan woonruimte te helpen. Met name studenten uit zuidelijke landen hebben moeite om woonruimte te vinden en worden vaak geconfronteerd met ‘Dutch only’.

Zeker zo’n 150 tot 160 studenten hebben nog steeds geen geschikte woonruimte gevonden. Richard vroeg zich af of de universiteit niet achter de feiten aanloopt met het blijven werven van nieuwe studenten, zonder ook te zorgen voor voldoende woonruimte.

Tijdelijke opvang

De universiteit liet eerder al weten dat ze internationals opriep alleen naar Tilburg af te reizen, als ze een kamer hadden gevonden. Dat blijven ze de komende jaren doen. Toch reist een behoorlijke groep studenten naar Nederland af om ter plekke naar onderdak te zoeken.

Voor wie dat niet lukt, heeft de universiteit nu tijdelijke opvang geregeld bij Hostel Roots, Bastion Hotel en Beekse Bergen. De nieuwe containerwoningen op het terrein naast Avans waren allemaal al verhuurd.

Paul Hoeijmans en Piet van Ierland boden ook wat perspectief, al is het vooral op termijn. Ze verwachten dat de grote groei van het aantal studenten gaat afnemen. Tegelijkertijd worden er de komende jaren 1.900 extra studentenwoningen opgeleverd, daarvoor heeft de universiteit een convenant gesloten met de gemeente. Het kunnen nog een paar lastige jaren worden, maar de situatie zou moeten verbeteren.

De oproep op Facebook

More than two hundreds of students are homeless! They have no option to find an accomodation. Everyone is desperately trying to do their best but the university is not helping. If the Tilburg University accepted that many students for the new academic year, they should also consider how they are going to response to basic needs of their students. Despite of thousands of inquires every single day, administration avoids the calls, emails and requests of hundreds of students every day.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.