TiU-docent eiste coronapas vanwege ‘oprechte zorg voor de gezondheid van kwetsbare studenten’

TiU-docent eiste coronapas vanwege ‘oprechte zorg voor de gezondheid van kwetsbare studenten’

De docent die studenten vroeg om niet naar een college rechtswetenschap te komen zonder geldig herstel-, vaccinatie- of testbewijs, deed dat ‘uit oprechte zorg voor de gezondheid van kwetsbare studenten’. Dat laat de universiteit weten in een reactie op de ontstane ophef. Het zou gaan om een ‘intern bericht op persoonlijke titel’.

Beeld Univers

Het interne bericht met de toegangseis werd afgelopen vrijdag gedeeld op Geenstijl.nl en verspreidde zich al snel op verschillende sociale media. Deelnemen aan het college zonder coronapas zou volgens de docent ‘niet alleen de volksgezondheid’ in gevaar brengen, ‘maar ook de gezondheidsrechten van anderen in de zaal’.

Ook zouden er volgens de docent consequenties kunnen volgen: ‘Juridisch gezien telt dat als poging tot mishandeling en schending van de lichamelijke integriteitsrechten van uw medestudenten en anderen, hetgeen kan leiden tot civielrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid.’

Vaccinatiebewijs niet verplicht op de campus

Tilburg University benadrukt in haar verklaring dat de medewerker het bericht op persoonlijke titel schreef. De universiteit volgt het landelijke beleid van de overheid ten aanzien van toegang tot onderwijs. Dat betekent dat zowel een vaccinatiebewijs als een negatief testbewijs niet verplicht zijn om een college bij te mogen wonen.

Wel doet de universiteit een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van studenten en medewerkers, ook als die gevaccineerd zijn, om voorafgaand aan een campusbezoek een zelftest te doen.

De universiteit laat weten in gesprek te zijn met de in opspraak geraakte docent. De berichtgeving aan de studenten is inmiddels gerectificeerd.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.