Terug naar uw eigen planeet!

Als kind sliep ik op de zolder van een door mijn ouders aangekochte nieuwbouwwoning, zo eentje met schuine dakramen. Onder één van de dakramen stond mijn bed, een houten hoogslaper die kraakte als je het wankele trappetje opklom.

Beeld: Ton Toemen

Ik herinner me een nacht waarop ik de slaap niet kon vatten en vanuit mijn bed naar buiten staarde. Turend naar de lucht die gehuld ging in zachte tinten blauw, zag ik plotseling een vreemd voorwerp door de lucht zweven. Het ding was niet snel, zoals een vliegtuig of een helikopter, maar vloog geluidloos en traag over de nieuwbouwwijk heen.

De buitengewone vorm van het voorwerp kwam mij geenszins bekend voor en dus was mijn naar avontuur snakkende kinderbrein genoodzaakt om te concluderen: dat moeten aliens zijn!

Die kinderlijke verbeelding was geen realiteit, maar wat is het leven van een volwassene zonder een beetje fantasie en nieuwsgierigheid? Als buitenaardse wezens onze aarde ooit met voet betreden of wij de hunne, hoe zal dat dan zijn? Zullen ze op ons lijken en kunnen we dan verliefd op ze worden of bevriend met ze raken? Kunnen we gedachten met ze uitwisselen over het ontstaan van de kosmos en de oorsprong van het leven?

Of zal het verschil te groot zijn en zullen ze ons vooral pijnlijk confronteren met onze eigen menselijke natuur? Misschien kijken ze wel neer op de wijze waarop we met onze planeet omgaan, vinden ze ons naïef en rusteloos. Of misschien vinden ze ons kleurrijk en ontwikkeld en bewonderen ze onze technologie, kunst en architectuur. Wat als we in hun ogen slechts onbeduidend en fragiel zijn, zoals een mierenkolonie die haast onopgemerkt langs de voeten van mensen glipt?

De wereld is nu al onstuimig genoeg, dus zou ik tegen dat buitenaardse leven willen zeggen: wacht nog even, toon uzelf nog niet, want we hebben onze handen al zo vol. Aan de andere kant, wie weet creëert het meer eensgezindheid onder de mensen. Wie weet slaan dan de meest fanatieke populisten – u kent ze wel – collectieve kreten uit als: “Maak dat u wegkomt, buitenaardse wezens, schavuiten, stelletje indringers! Dit is ónze planeet, de ónze! Maak vaart en ga terug naar uw eigen planeet!”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.