Het gat is ongemak

Er zit een gat in mijn broek, net onder mijn rechterknie. Het is een ongemakkelijk gat, zo’n gat dat duidelijk geen gat hoort te zijn.

De broek is namelijk zo’n broek die geen gaten hoort te hebben, zo’n net iets te hippe ruitjespantalon. Zo’n broek die je onder je coltrui aantrekt als je met warrig haar even in een koffietentje aan je filmmanuscript wil gaan werken. Zo’n broek waarvan je vooral hoopt dat mensen daardoor denken dat jij filmmanuscripten schrijft, minimaal. Het gat is ook net te groot (het beslaat zeker anderhalve ruit) en is niet ruitvormig. Hetgeen voor esthetisch ongemak zorgt.

Het probleem met gaten is dat ze eigenlijk niet bestaan. Een gat op zichzelf is in feite niks. Het is per definitie een gebrek, het ontleent zijn identiteit volledig aan het niet zijn van zijn omgeving. Een gat is een smet op zijn periferie en daarmee vaak zichtbaarder dan de omgeving zelf. Een gat als buitenbeentje, als zwart schaap, als lelijk eendje.

Ik heb me regelmatig een gat gevoeld. Als mannelijke student bij mijn bachelor Psychologie heb ik me zelfs een tijdje een gapend gat gewaand, maar je hebt ook mensen die het zijn van een gat omarmen. Mensen die een bepaalde drang naar uniciteit hebben en volledig tegen de stroom in durven te zwemmen.

Van die persoonlijkheden die hun oren uithollen tot er een roodborstje doorheen kan vliegen, hun haren pimpelpaars stoepkrijten, luidkeels zingend door de straten trekken en loensende zwerfhonden knuffelen tot ze zelf rabiaat worden.

Wat moet het heerlijk zijn om een gat te durven zijn. Om niet alleen te accepteren dat je contrasteert met je omgeving, maar ambassadeur te worden van datgene wat jou onderscheidt van de grote grijze massa. Ik durf dat niet en meld me gedwee in stramienkledij bij mijn vaste koffiegroepje in de UB, waar we niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Haren keurig naar de zijkant, overhemd met een nette trui eroverheen en witte sneakers aan, maar hou het in de gaten. De crux ligt bij de knieën. De strijd voor identiteit kan al bij anderhalve ruit beginnen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.