De clichétijger

“Dat is zo naar, dat je dan in de ochtend in het donker vertrekt en dat het dan als je na het werk weer naar huis vertrekt ALWEER donker is.” Grote kans dat je deze woorden in de koude tijd van het jaar om je oren krijgt bij de koffieautomaat.

Waarschijnlijk door dezelfde sfeermaker die ’s ochtends het verkeer bespreekt. “Was druk he!” en in pauzes de behoefte voelt om hardop te lezen wat er in de krant staat. Het is een makkelijk slachtoffer, de clichétijger. Terwijl hij honderduit oreert over onterechte rode kaarten en besmettingscijfers, kijkt zijn murw gelulde publiek elkaar meewarig aan.

Hij laat nooit blijken de spot mee te krijgen, maar is arglistig. Op een avond gaat hij naar huis en daar blijft hij. Ziek, is het officiële verdict. De volgende dag stroomt de pauzeruimte vol en mensen nemen plaats, maar de stilte die volgt is oorverdovend. De kranten blijven dicht liggen. Men pakt uit pure onhandigheid de telefoon maar uit de zak en kwijnt in gezamenlijke eenzaamheid weg achter kunstmatig licht.

Ik ga vroeg naar huis. Zo vroeg dat het nog licht is en ik de omgeving kan bespieden. De gêne van vanochtend vreet aan me en eist duidelijk zijn tol. Ik zie enkel nog clichés voorbij flitsen. Ik zie een international grote moeite doen om haar evenwicht te bewaren tijdens haar eerste fietstocht. Ik zie een student met lange, gladde haren voorovergebogen boven een vloerpizza hangen. Ik zie rebelse jongetjes met rugzakjes vol kattenkwaad wegrennen bij zelf veroorzaakte knallen en ik zie iets oudere scholieren met blikken energiedrank de lokale supermarkt verlaten.

Hoe lekker kan het cliché soms zijn, als ankerpunt, als makkelijke heuristiek. Hoe waardevol is dan ook de clichétijger, die met zijn onstuitbare woordenstroom in feite zelf het grootste cliché van allemaal is. Heet hem welkom. Bouw een sokkel en plaats hem daar in volle glorie op. Luister naar zijn verhalen en omarm het gemak waarmee hij de sfeer doet ontdooien. Laat voor heel even alle nuance los en doop hem om. De clichétijger is dood, vereer de sfeermeneer.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.